Nastavljena konferencija o digitalnoj transformaciji “Forward”

Društvo

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem, učestvovao je danas u panel diskusiji pod nazivom „Pametna rješenja i lokalne uprave“, u okviru dvodnevne konferencije o digitalnoj transformaciji „Forvard“.

 

Banja Luka, kako je istakao, ima niz pojedinačnih „pametnih“ rješenja, a Strategijom razvoja grada – koncept „pametnog grada“ definisan je kao jedan od četiri strateška cilja.

 

-Tražimo partnera za izradu Strategije pametnih gradova, kao što ćemo iduće sedmice imati i završen Akcioni plan „zelenog grada“. U procesu smo e-uprave gdje su aktuelna dva projekta, i to uvođenje e-sjednica Skupštine grada sa partnerima USAID-om i gdje prva faza podrazumijeva uvođenje elektronske dostave i obrade materijala. Drugi važan i veliki projekat jeste elektronska građevinska dozvola i Banja Luka bi trebalo da od 1. januara naredne godine bude u pilot projektu, gdje je još ima puno otvorenih pitanja – kazao je Radojičić tokom panela u Banskom dvoru.

 

Kako je naglasio, u toku su i dva poziva koja se odnose na modernizaciju u saobraćaju.

 

-Riječ je o pokrivanju parkinga u centru grada senzorima odnosno indikatorima zauzetosti i o modernizaciji sistema naplate parkinga – naveo je Radojičić.

 

Veliki projekat koji slijedi, kako je istakao – jeste formiranje Operativno-komunikacionog centra koji bi objedinjavao čitav niz podatak, od prijava komunalnoj policiji i inspekcijama sve do mjerenja aerozagađenja, vodostaja rijeka i informacija za vatrogasnu službu.

 

-U kriznim ili vanrednim situacija to bi, praktično, bio štab gdje bi se pohranjivali svi podaci. Dakle, jedna vrsta centra za obavještavanje, uzbunjivanje i komuniciranje – pojasnio je Radojičić.

 

Prema njegovim riječima, ono što već traje jeste da je Grad Banja Luka lider u korištenju savremenih metoda informisanja, od prisustva Grada na svim društvenim mrežama, putem kojih građani lako mogu doći do informacija o događajima i uslugama administracije pa do provođenja nekoliko konkursa, koja su realizovana isključivo elektronskim putem.

 

-To su sve dijelovi jedne generalne slike, koja podrazumijeva „pametne gradove“ i koja je neograničena u smislu primjene i opsega – zaključio je prvi čovjek Banje Luke.

 

Predsjednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušićem kazao je da Skupština Novog Sada prva u regionu koja je potpuno digitalizovala svoj rad.

 

-Mi smo došli do toga da transkripte sjednica, uz relativno male korekcije, možemo dobiti za nekoliko sati umjesto nekolo dana koliko nam je trebalo prije digitalizacije – kazao je Jelušić.

 

Kao još jedan primjer „pametnih rješenja“, on je naveo primjer mjerenja volumetrije u podzemlju kontejnera za smeće tako da kamion za odvoz dolazi čim je kontejner pun.

 

-Sve su to naizgled male stvari, ali došlo je vrijeme da se to institucionalno definiše koji je korak i koji su prioriteti da bi građani prepoznali i da bi vidjeli da se ozbiljno radi na tome da im se olakša život –zaključio je Jelušić.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *