Za sedam dana osam slučajeva teške respiratorne infekcije u Srpskoj

Društvo

Tokom protekle sedmice domovi zdravlja u Republici Srpskoj su prijavili 3.844 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 614.

 

U bolnicama u Srpskoj u ovoj sedmici prijavljeno je osam oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

 

– U ovom periodu, testirana su dva SARI uzorka i dva ILI uzorka, od kojih nijedan nije bio pozitivan na viruse gripa. Od početka sezone od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u RS, nijedan nije bio pozitivan na ovaj viruse – kažu u IJZ i naglašavaju da je, zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo.

 

– U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak. Trajanje posjete treba svesti na minimum, u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim – savjetuju u IJZ.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *