Zbog nesigurnosti moguće ukidanje nekih pružnih prelaza

Društvo

Iako su svi prelazi na prugama u Republici Srpskoj osigurani u skladu za zakonom, vrlo česte nesreće koje se dešavaju na nekima od njih, pokazuje da je na pojedinim prelazima potrebno dodatno osiguranje ili njihovo potpuno zatvaranje.

Teška saobraćajna nesreća koja se proteklog vikenda desila na pružnom prelazu u selu Stanovi nadomak Doboja, u kojoj su život izgubili Zlatko (53) i Slavica (46) Đedovac i njihova kćerka Kristina (18), a druga kćerka Nikolina (17) i dalje je u teškom stanju, otvorila je pitanje adekvatne obezbijeđenosti prelaza.

U posljednjih šest godina na putnim prelazima poginule su 22 osobe, ali nadležni ističu da su sve saobraćajnice koje se ukrštaju sa prugama adekvatno obezbijeđene. Ipak, dodaju da su svjesni da neki od njih predstavljaju “crne tačke” na kojima se češće dešavaju saobraćajne nesreće.

U “Željeznicama RS” kažu da bi u narednom periodu dodatno obezbjeđenje moglo da dobije osam pružnih prelaza.

– Neiskorišćena kreditna sredstva, koja su preostala poslije modernizacije signalizacije i telekomunikacija na pruzi Doboj – Banjaluka iskoristićemo da dodatno podignemo bezbjednost na prelazima Kostajnica, Rasadnik (Grabovica), Ostružnja, Kulaši, Popovići, Snjegotina, Čelinac i Incel – rekli su u “Željeznicama RS”.

Znak upozorenja i Andrijin krst najčešća su upozorenja na ukrštanje saobraćajnice sa prugom, ali mnogi stanovnici RS koji svakodnevno prelaze tim putnim pravcima, smatraju da ta obilježja nisu dovoljno vidljiva, te da je potrebno postavljanje branika, nadvožnjaka i podvožnjaka

Jedan od opasnijih prelaza donedavno je bio prelaz “trinaesta” u prijedorskom naselju Raškovac, na kojem se posljednja velika nesreća desila početkom prošle godine, kada su život izgubile četiri osobe. Poslije rekonstrukcije i dodatnog obilježavanja u septembru prošle godine, koje je koštalo 900.000 maraka, mještani su, kako kažu, mnogo mirniji.

Jedan od kritičnijih je i prelaz u Crnom Vrhu na području Čelinca.

– Na prelazu u Modićima, koji je označen Andrijinim krstom prije 16 godina poginuli su mi brat i bratanac, a snaha povrijeđena. Iako su kočili nisu uspjeli da se zaustave, a od tada na prelazu ništa nije urađeno iako bi najadekvatnije bilo obezbijediti prelaz rampom – kaže mještanka Borka Topić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović smatra da nema razloga da svi prelazi budu obezbijeđeni rampama, ali da postoje evidentni razlozi da neki od njih budu ukinuti.

– Ni u mnogo bogatijim zemljama nisu svi pružni prelazi obezbijeđeni rampama, a za prelaze sa malim brojem vozila u toku dana nema potrebe za branicima ili svjetlosnom signalizacijom – kaže Radović.

Signalizacija

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da su svi prelazi osigurani prema pravilniku o načinu ukrštanja željezničke pruge i puta. Tako je elektronskim i elektrorelejnim sistemima osigurano njih 16, polubranicima, branicima i svjetlosno-zvučnom signalizacijom 18, a saobraćajnim znakovima na putu i trouglom preglednosti 244 prelaza.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *