Rastu tenzije u migrantskom kampu

Društvo

Izmještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća u kasarnu Blažuj kod Sarajeva trebalo bi da počne u ponedjeljak, dogovoreno je na sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

 

Ovaj dogovor izazvao je ogorčenje mještana Mjesne zajednice Blažuj koji to ne žele. Mada da se za sada ne zna precizno kada će migranti doći, mještani su poručili da će blokirati ulicu koja vodi do Kasarne Blažuj, piše Klix.

 

– Mi smo kao Opština tražili da ukoliko javni sektor bezbjednosti ne može osigurati bezbjednost građana Blažuja, Osjeka, Ilidže, onda tražimo angažman privatnog obezbjeđenja, a nek to plate Ministarstvo bezbjednosti BiH i IOM. Mi tražimo rješenje i sigurnost za naše građane. Pomoći ćemo da se rješava, ali svi zajedno da dogovorimo – istaknuto je na sinoćnjem skupu.

 

Podsjećemo, u kampu Vučjak kod Bihaća vlada humanitarna kriza sa katastrofalnim posledicama. U kampu se nalazi oko 600 osoba, a uslovi za boravak su nečovječni.

 

Temperatura je sve niža, tenzije sve više. Činjenica je da su u kampu ostali oni koji su primorani, koji su od silnih pokušaja prelaska u Hrvatsku ostali bez novca, telefona.

 

U vrijeme posjete reportera Avaza, ponovo nije bilo pitke vode. Migranti su ostali bez vode. Sa kanisterima u rukama krenuli su u Zavalje. Ali komšije su zavrnule ventile da ne bi cijevi zaledile i popucale. Pa su migranti topili snijeg i pili.

 

Dvojica Avganistanaca, promrzlih, prebijenih, sa kanisterima u rukama, tope snijeg. Jedan od njih je u papučama, japankama.

 

– Nema više ni vode ni hrane. Želim otići odavde. Prava džungla! A nemamo više snage za igre – govori jedan od njih.

 

U samom kampu situacija je veoma napeta. Migranti sami idu u šumu da nasijeku drva, da bi napravili vatru i malo se ugrijali.

 

Mnogi od njih nemaju adekvatnu odjeću, čak je nekolicina njih i dalje u papučama.

 

Ogrnuli su se u ćebad, ali očigledno je da im ni to može pomoći, s obzirom na to da su po cijeli dan i noć na otvorenom – odnosno u šatorima.

 

Samo najhrabriji se još usuđuju da, kako oni kažu, “idu na gejm” (kocka), kako bi pokušali da preko minskih polja i planine Plješivica ilegalno pređu u Hrvatsku i EU. Ostali se bore da prežive zimu, na poljani bez toaleta, struje, čak i bez dovoljno kreveta i mjesta u već oronulim šatorima. Mnogi spavaju napolju.

 

Prije nekoliko dana grupa migranata fizički je napala nekoliko policajaca poslije čega je stiglo pojačanje Jedinice za podršku MUP Unsko-sanskog kantona, dok su mediji udaljeni iz kampa.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *