Javni službenici u Srpskoj bi mogli biti plaćeni po učinku

Društvo

Kao i prethodni, i nedavno utvrđeni Program ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine predviđa izradu registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, s tim da će se raditi i analiza svakog pojedinačnog radnog mjesta zaposlenih u republičkim organima uprave, a što bi trebalo dovesti do toga da se plate isplaćuju po učinku, odnosno da oni koji rade bolje i više budu više i plaćeni.

 

Da bi se stvorili uslovi da se plata isplaćuje po učinku i da oni koji zaista rade dobiju veću platu od njihovih kolega sa istom stručnom spremom, a koji rade daleko manje, biće potrebno usvojiti i novi Zakon o državnim službenicima, ali i Zakon o platama zaposlenih u republičkim organima uprave Republike Srpske.

 

“Na osnovu analize i analitičke procjene radnih mjesta, uspostaviće se vrijednosni sistem radnih mjesta u republičkim organima uprave, čime će se stvoriti pretpostavke za korektniji platni sistem”, navedeno je u Programu ekonomskih reformi koji je nedavno usvojila Vlada RS, a koji će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine Srpske.

 

U suštini, od novog registra, analitičke procjene radnih mjesta i novog Zakona o državnim službenicima očekuje se, između ostalog, pravičnija isplata plata. Prema nezvaničnim informacijama, novi Zakon o državnim službenicima definisaće 11 kategorija državnih službenika i neće kao do sada biti moguće da, recimo, novozaposleni postaju načelnici odjeljenja bez potrebnog iskustva.

 

U Sindikatu uprave Republike Srpske kažu da insistiraju da se prvo objavi registar te da je analiza svakog radnog mjesta predviđena osnovnim principima SIGMA (zajednička inicijativa EU i OECD sa ciljem da se podrži reforma administracije) i koja sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave i sindikatom radi na novom Zakonu o državnim službenicima. Takođe, naglašavaju da analiza svakog radnog mjesta i usvajanje neophodnih zakona znače da, recimo, blagajnica koja radi u Vladi RS ne može imati 800 KM platu, a blagajnica u “Elektroprivredi RS” 1.200 KM jer rade isti posao.

 

“Novim zakonom o državnim službenicima koji predviđa i definiše 11 kategorija državnih službenika, nakon kojeg će se morati uraditi i novi Zakon o platama, konačno će doći vrijeme da radnik bude plaćen onoliko koliko je radio, odnosno po učinku. Oni koji ne rade biće u prvoj kategoriji pa neka se pitaju zašto onaj sa istom stručnom spremom ima veću platu. Imaće veću zato što je stručan, kompetentan i može da odgovori zadatku”, rekao je za “Nezavisne” Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave. Kaže da će se novim zakonom stati u kraj i slučajevima da pojedinci odmah nakon zaposlenja u državnu službu postanu načelnici odjeljenja te da će se omogućiti napredak za ljude koji su stručni i kompetentni.

 

“Hoćemo da napravimo zakon u kojem će stručni i kvalitetni radnici moći da napreduju”, rekao je Marić, dodajući da je plan da se u prvoj polovini 2020. godine izradi Zakon o državnim službenicima, a nakon toga i novi Zakon o platama.

 

Iz Programa ekonomskih reformi može se zaključiti da je jedan od ciljeva izrade novih zakona i plaćanja radnika po učinku i smanjenje javne potrošnje.

 

“Na taj način biće uspostavljena efikasnija javna uprava, a ujedno smanjiće se i ukupna potrošnja na plate u odnosu na BDP, tako da će se stvoriti prostor za povećanje kapitalne potrošnje”, navedeno je u Programu ekonomskih reformi.

 

Podsjećanja radi, Republika Srpska je još 2017. godine usvojila Zakon o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava i stvorila pretpostavke za objavljivanje registra, međutim taj registar još nije ugledao svjetlost dana. U tom usvojenom Zakonu iz registra su izuzeti zaposleni u zdravstvenom sektoru, zbog čega se Vlada RS odlučila da izmijeni taj zakon i omogući da u registar budu uvedeni i oni koji plate primaju preko Fonda zdravstvenog osiguranja.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *