Prijedlog budžeta Banjaluke za 2020. godinu 150,7 miliona KM

Društvo

Prijedlog budžeta grada Banjaluka za 2020. godinu iznosi 150,7 miliona KM, od čega će 33 miliona KM biti izdvojeno za kapitalne investicije, rečeno je danas na 38. sjednici Skupštine grada Banjaluka, posljednjoj sjednici ove godine, a pred odbornicima se našao dnevni red od 78 tačaka dnevnog reda.

 

Božana Šljivar, načelnica Odjeljenja za finansije predstavljajući budžetsku sliku za narednu godinu, te dodala da je ovo okvir bez mogućeg suficita i kreditnih zaduženja.

 

“Dug grada, i pored velikih investicija, ostao je na istom nivou kao na početku mandata. Možemo reći da smo vraćali isto ili više novca, nego što smo se zaduživali. Za narednu godinu planirano je da 19,4 miliona bude proslijeđeno Odjeljenju za komunalne poslove, dok će za Odjeljenje za saobraćaj i puteve dobiti 8,46 miliona, a Civilna zaštita 1,39 miliona KM”, rekla je Šljivareva.

 

Kao najznačajniji projekti izdvojeni su planovi iz oblasti infrastrukture i komunalnih poslova, ali i izgradnja i rekonstrukcija vrtića, društvenih domova, sportskih dvorana i drugih projekata.

 

“Za sljedeću godinu planiramo završetak pješačke zone u centru grada, kraj rekonstrukcije ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Petrićevcu, te klizišta i puta u Priječanima i paralele koja će povezivati Lauš i Paprikovac”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

 

Dodao je da je planiran i početak gradnje kružnog toka kod Lesnine, te kružne raskrsnice u Ulici Milutina Milankovića u Lazarevu i mosta u Srpskim Toplicama.

 

“Kada je riječ most u Docu, danas već pravimo prvi korak prijedlogom regulacionog plana za područje kod Kastela”, kazao je Radojičić.

 

Istakao je da je jedan od najvećih projekata izdvojena izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže sistema “Voda I, II i III”.

 

“Takođe planirano je da bude završena rekonstrukcija i izgradnja novih vrtića kojim će biti obezbeđeno novih 600 mjesta. Plan je da završimo i sportske dvorane u Sokolskom domu, na Starčevici i Laušu”, rekao je Radojičić.

 

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, rekao je da daje punu podršku ulaganjima predviđenim budžetom.

 

“Važno je da budžet prati Strategiju razvoja grada, a što je jos važnije ulazi se u realizaciju te Strategije, za razliku od prethodnih godina kada je ona predstavljala samo listu želja”, rekao je Talić.

 

Odbornici opozicije kritikovali su prijedlog budžeta, a posebno im je zasmetalo povećanje plata u Gradskoj upravi i stalno zaduživanje grada.

 

“Svjesni smo da je ovoliki broj najavljenih projekata nemoguće sprovesti, jer nema radne snage. Do toga je doveo odliv stanovništva, a opet se ulaže u ‘šminkanje’ grada, a ne u važne projekte”, rekao je Saša Lazić, nezavisni odbornik.

 

Odbornica Mirna Savić-Banjac kazala je da su izdvajanja za ekologiju mizerna u trenutku kad Banjaluka ima problem sa navodnim zagađenjem vazduha.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *