Počinje gradnja roditeljske kuće u Tuzli

Društvo

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“, uz pomoć Vlade i Skupštine TK, intenziviralo je pripreme za izgradnju roditeljske kuće u Tuzli namijenjene za smještaj djece oboljele od raka i njihovih porodica tokom liječenja na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

 

Vrijednost projekta je oko 700.000 KM. Nalazit će se u neposrednoj blizini Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

 

– U prethodnom periodu napravljeni su veliki koraci i napredak u rješavanju imovinskopravnih pitanja, a koja su bila ključna za ovaj projekt. Naime, uz veliku pomoć Vlade TK, s premijerom Denijalom Tulumovićem na čelu, zatim Ministarstva zdravstva i ministrice Dajane Čolić, Skupštine TK, predsjednika Žarka Vujovića i zamjenice predsjednika Skupštine Lejle Vuković, te menadžmenta UKC-a Tuzla uspješno su riješeni problemi oko zemljišta na kojem će biti gradnja – ističe Atifa Buldić–Bešić iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

 

Parcela na kojoj će biti građena roditeljska kuća je uspješno izdvojena te je Udruženje pribavilo urbanističku dozvolu za gradnju.

 

Nakon toga, parafiran je ugovor između v. d. direktora UKC-a Tuzla prof. dr Vahida Jusufovića i Fikreta Kubata, direktora Udruženja „Srce za djecu“. Potpisivanjem ovog ugovora definirane su obaveze obje strane i on je, ističe se, “odskočna daska” za stjecanje građevinske dozvole te i same izgradnje.

 

– Ova nevjerovatna i brza reakcija svih nivoa vlasti TK, njihovo zalaganje te velika podrška koju su pružili UKC Tuzla, Klinika za dječije bolesti i Odjeljenje za hematologiju i onkologiju su pokazatelj da je cjelokupna društvena zajednica stala uz djecu oboljelu od raka. Roditeljska kuća je mjesto nade, mira. Ona je mjesto gdje se djetinjstvo, prekinuto rakom, ipak nastavlja – zaključuje Buldić–Bešić.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *