BiH dobila 99 miliona evra bespovratnih sredstava od EU

Društvo

Danas je u Londonu na 21. sastanku Upravnog odbora Investicionog okvira za Zapadni Balkan Upravni odbor donio odluku da se odobre grant sredstva u iznosu od 98,9 miliona evra za BiH, odnosno za projekte sa samita za Zapadni Balkan u Poznanu zajedno sa dva dodatna projekta iz okoliša.

 

U ovom paketu BiH je dobila najveći dio bespovratnih sredstava EU za infrastrukturne projekte u regionu Zapadnog Balkana.

 

Cijeli paket ukupne vrijednosti od 189 miliona evra bespovratnih sredstava koji je danas odobren odnosi se na projekte iz Agende povezanosti u oblastima energetike i transporta, kao i okolišne projekte u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

 

Radi se o sljedećim projektima (Agenda povezanosti):

 

Prvi projekt uključuje izgradnju dionice autoputa Vukosavlje – Doboj, Poddionicu Petlja Rudanka (Kostajnica) – Tunel Putnikovo brdo 2 (entitetska granica) u iznosu od oko 39 miliona evra.

 

Drugi projekt uključuje dionicu Zenica sjever – Žepče jug koja se odnosi na Poddionicu 1 Poprikuše – Nemila u iznosu višem od 42 miliona evra.

 

Treći projekt se odnosi na izgradnju poddionice entitetska granica (tunel Putnikovo brdo 2) – petlja Medakovo u iznosu od oko 16 miliona evra.

 

Ukupna vrijednost ova tri projekta je više od 430 miliona evra.

 

Klix

Tagged

1 thought on “BiH dobila 99 miliona evra bespovratnih sredstava od EU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *