Znatno manji priliv migranata na područje USK

Društvo

Osjetno je smanjen priliv migranata na područje Unsko-sanskog kantona, ali ih i dalje dnevno dolazi između 40 i 50, potvrdio je portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

 

Prema njegovim riječima, većina dolazi talgo vozom iz pravca Sarajeva, a kantonalna policija ih zaustavlja i pokušava odvratiti od ulaska u ovaj kanton.

 

“U našem radu i dalje provodimo naređenja Operativne grupe, migrante zaustavljamo kada pokušaju ući na područje kantona. Međutim, oni uvijek nađu način kako da da dođu do Bihaća i Velike Kladuše, jer im je krajnja namjera prelazak hrvatske granice”, istakao je Šiljdedić.

 

Dodao je kako se žene i djeca te maloljetni migranti smještaju u prihvatne centre “Sedra” i Đački dom.

 

Prema podacima iz policije, u prihvatnim centrima na području kantona trenutno boravi oko 3.500 migranata, a pretpostavlja se kako postoji još oko 500 stranih državljana koji nemaju smještaj.

 

“Dio njih boravi još u privatnom smještaju, a ostali u napuštenim i devastiranim objektima. U ovome trenutku možemo reći kako je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, mada gotovo svakodnevno bilježimo sitnije incidente čiji su počinioci migranti”, kazao je Šiljdedić.

 

Prema njegovim riječima, situacija bi se mogla zakomplikovati dolaskom zimskog perioda, kada se bilježi, kako se pokazalo, povećan broj krivičnih djela provala i krađa.

 

Podsjećamo, Unsko-sanski kanton je djelimično rasterećen nakon što su migranti, koji su boravili u improvizovanom kampu Vučjak, izmješteni u prihvatne centre na području Sarajeva.

 

Premijer USK Mustafa Ružnić izjavio je kako će od Ministarstva sigurnosti BiH tražiti da se oko 500 prekobrojnih migranata, koji borave u “Biri”, također prebaci u sarajevske centre. U “Biri” je trenutno smješteno oko 2.000 migranata, iako su predviđeni kapaciteti ovog centra 1.500 osoba.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *