Dogodine osam “malih intervencija” u Banjaluci

Društvo

Tim za male intervencije namjerava u idućoj godini provesti najmanje osam „malih intervencija“, u nastavku ovog inovativnog projekta.

 

Kako navode iz tima, projekti za 2020. godinu biće podijeljeni u tri grupe. Prva grupa se odnosi na radionice sa studentima i volonterima, druga obuhvata radne akcije za građane i konkretne aktivnosti u gradskom prostoru, dok se treća grupa projekata odnosi na organizaciju javnih konkursa za dizajn rješenja određenih lokacija u gradu.

 

– U prvom kvartalu 2020. godine započećemo aktivnosti na četiri nova projekta, da bi smo tokom godine, shodno prikupljenim sredstvima, nastojali realizovati barem još četiri projekta. Prva četiri projekta koja namjeravamo realizovati su: “Dodirni Vrbas“, „Kružni tok“, „Urbani džepni park“ i „Art džep“ – naglašavaju iz Tima za male intervencije.

 

Dodaju da je riječ o veoma zanimljivim i inovativnim projektima.

 

– Projekat „Dodirni Vrbas“ predstavlja niz intervencija na desnoj obali Vrbasa koji obuhvata strukture uz vodu, selektovane i realizovane uz pomoć građana. „Urbani džepni park“ odnosi se na zeleni skver u Ulici Kralja Alfonsa koji bi, uz kvalitetna dizajnerska rješenja, trebalo da postane mala zelena oaza u centru grada. „Kružni tok“ je projekat koji traži jedinstvena dizajnerska rješenja za postojeća i nova kružna ostrva kroz otvotene i pozivne konkurse za umjetnike, arhitekte i pejzažne arhitekte, dok je „Artdžep“ projekat uređenja urbanog džepa uz „Batin prolaz“, a realizuje se u saradnji AGGF i umjetnika kroz višemjesečnu interdisciplinarnu radionicu – objašnjavaju iz Tima za male intervencije.

 

Takođe, sljedeće godine, planirana je i relaizacija projekata: „Zelena rupa“, „Mislilac“, „Zeleni parking“, „Ulična galerija“, „Pazi stepenice“, „Parkić-bajpas“, „UNIpark“, „Artkontejner“ i „Udomi drvo“.

 

Takođe, biće nastavljeni projekti „Pospremanje grada“, „Tri pasaža“ i „Voda protiv plastike“, a za početak iduće godine planirano je izdavanje dvije naučno-stručne publikacije u kojima će biti predstavljen postupak selekcije javnih prostora, programskih smjernica i mehanizama realizacije adekvatnih za različite projekte. Osim toga, u idućoj godini će se raditi na razvoju intraktivne platforme kao digitalne alatke za rukovođenje i upravljanje dizajnom javnih prostora.

 

Tokom ove godine, Tim za male intervencije je uspješno realizovao pet projekata: „Parkić 2“, „Pospremanje grada“, „Voda protiv plastike“ (konkurs za idejno rješenje gradske česme), „Tri pasaža“ i izgradnja amfiteatra na otvorenom.

 

Istovremeno, identifikovano je više od 150 lokacija sa značajnim potencijalom za tzv. male intervencije.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *