Bilbordi protiv Djeda Mraza i obilježavanja Nove godine u BiH

Društvo

Članovi džemata Kula, koji djeluje u Tuzli na području Kalesije i Živinica postavili su nekoliko bilborda koji propagiraju da muslimani ne treba da slave Novu godinu, kao i da muzika uništava čestitost srca.

 

“Čuvaj se bradonje, on dolazi po našu djecu”, “Muslimani nisu ludi da slave najluđu noć”, “Pa ko poštiva Alahove propise znak je čestitog srca”, poruke su na bilbordima koje su postavili članovi tuzlanskog džemata Kula.

 

Džemat je, inače, najmanja organizaciona jedinica pripadnika islamske vjeroispovesti. Muslimani, oni radikalniji protive se svakom oblliku obilježavanja Nove godine i Dada Mrazu kao simbolu.

 

Fotografije bilborda postavljene su na fejsbuk stranici džemata Kula, a u komentarima se može vidjeti da je javnost BiH podijeljena.

 

Najnovije davetske aktivnosti našeg džemata. Postavili smo nekoliko džambo plakata povodom nastupajućih događaja.

Gepostet von Džemat Kula Tuzla am Dienstag, 24. Dezember 2019

 

Dok jedni oštro usuđuju ovakav potez za koji smatraju da predstavlja govor mržnje, drugi ga u cjelosti podržavaju, prenio je sarajevski portal Klix.

 

Iz tuzlanskog džemata za portal su rekli da su plakati postavljeni na lokalitetima u Kalesiji i Živinicama.

 

“S obzirom da vlada veliki interes za njih, možda ih postavimo na još nekoliko lokacija”, dodali su ne precizirajući gdje bi novi bilbodri mogli osvanuti kao ni konkretne razloge za njihovo postavljanje na pomenutim lokacijama.

 

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona dosad nije evidentirana prijava građana vezano za postavljene bilborde, kao što je to bio slučaj u ranijim godinama kada su u Tuzli osvanuli natpisi kojima se građanima savjetuje da ne proslavljaju Novu godinu.

 

Inače, džemat Kula postoji već nekoliko godina u istoimenom naselju u Tuzli, a Islamska zajednica BiH ga je 2016. godine uvrstila na listu paradžemata.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *