Banjalučani kod doktora zbog trovanja palačinkama

Društvo

Zbog pritužbi na trovanje hranom u pekari „Marčelo“ u Banjaluci gradska inspekcija je zabranila dalju proizvodnju i promet palačinki u svim njihovim pekarama, do dobijanja rezultata analiza.

 

Više Banjalučana završilo je ovih dana na Infektivnom odjeljenju na Paprikovcu sa simptomima trovanja hrane, a za bolove krive palačinke koje su pojeli u „Marčelo“ pekarama širom grada.

 

– Sin je pojeo palačinku u pekari u utorak. Ubrzo nakon toga počeo ga je boljeti stomak, dobio je dijareju i tempreaturu, sa kojom se borimo već dva dana. Završio je na infektivnom, a u toku dana bilo je još desetak pacijenata koji su se žalili na iste simptome iz istog razloga – ispričao nam je otac 20-ogodišnjeg mladića, čije je ime poznato redakciji.

 

Kćerku koja se previjala od bolova u bolnicu je doveo Slobodan Dragićević, koji za Srpskainfo ponavlja istu priču.

 

– Bukvalno je plakala od bolova. Dva dana ne može ništa da jede, ima visoku temperaturu i groznicu. U porodičnoj ambulanti je uradila nalaz krvi, vrijednosti su bile katastrofalne, pa su nas uputili na Infektivno. Ovdje nas je doktorka odmah pitala da li je jela palačinke u „Marčelu“, jer imaju puno takvih pacijenata. Ispričali su nam da se to dešavalo i ranije. Kćerka je primila dvije infuzije, a pored nje je bila djevojka (18) zbog istog razloga – ogorčeno priča Dragićević.

 

Zbog velike gužve u bolnici, Dragićevići kažu da im je preporučeno da idu na kućno liječenje, uz redovne kontrole.

 

– Moje dijete trpi najviše. Liječenje od salomenele će trajati dugo, oko 3 mjeseca. Morala je da otkaže i polaganje ispita na Pravnom fakultetu koji je spremila – priča ovaj otac.

 

U inspekciji 7 prijava

 

U gradskoj inspekciji kažu da ih je Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Banjaluka (HES) proteklih dana obavijestila o ukupno 7 oboljelih, koji su jeli palačnike u pekarama „Marčelo“.

 

Prva prijava stigla je 18. decembra za slučaj učenice Tehničke škole zaražene salmonelom, koja je 6. decembra u 21 sat pojela palačinku s mesom u pekari kod Ekonomske škole. Idućeg dana obaviješteni su o još jednom oboljelom, koji je takođe konzumirao palačinku s mesom u istoj pekari.

 

– Inspektori za hranu su 19. decembra izvršili kontrolu u pekari „Marčelo“ u ulici Nikole Pašića i kontrolu prizvodnje i maloprodaje pekare „Marčelo“ u Ulici Srpski branilaca 117. U momentu kontrole inspektori nisu utvrdili prekršaje vezano za prizvodnju i promet hrane. Inspektori su uzeli u pekari i prizvodnji uzorke hrane radi analize i superanalize na prisustvo salmonele, takođe su uzeti brisevi radnih površina, posuđa i ruku zaposlenih, radnici koji rade direktno u prozivodnji palačinki su poslati na vanredne sanitarne preglede. Provjerom u Institutu za javno zdravstvo i Veterinarskom institutu dobili smo podatke da u ispitivanim uzorcima hrane i brisevima nije izolovana salmonela, a vanredni sanitarni pregledi su bili uredni – rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

 

Čekaju rezultate

 

Inspektori za hranu u kontroli su ponovo bili ove srijede, kada ih je HES obavijestila o 5 oboljelih sa dijagnozom intoksikacije sa hranom, koji su u ponedeljak, 23. decembra, u večernjim satima konzumirali palačinke s različitim nadjevima u pekarama „Marčelo“.

 

– Inspektori su izvršili kontrolu prizvodnje u pekari u Ulici Srpskih branilaca 117. Ponovo su uzeti uzorci hrane, brisevi, vanredni sanitarni pregled za radnika. Usmeno i kroz zapisnik naložena je zabrana dalje proizvodnje i prometa palačinki u svim pekarama „Marčelo“, do dobijanja rezultata analiza i okončanja vođenja postupka – navodi Kecman.

 

Vlasnik pekare „Marčelo“ Željko Popović za Srpskainfo je rekao da su privremeno iz prodaje povučene slane palačinke dok ne stigne analiza posljednjih uzoraka. Kaže da je inspekcija obišla sve njihove objekte i uzela uzorke, te naglašava da su dosadašnje analize pokazale da je sve u redu.

 

– Inspekcija je izuzela uzroke u maloprodajnim objektima i proizvodnji, radila je analize briseva ruku, radnih površina, posuda sa kojima se radi i ostalog, kako poluproizvoda, tako i gotovih proizvoda. Uzorci koji su upućeni na analizu i superanalizu su u redu, zadovoljavaju kriterijume i standarde. U srijedu su opet uzeti uzorci sirovina i poluproizvoda i sada čekamo te analize. Naša pekara ima ogroman promet, ne želimo da rizikujemo ugled i preventivno smo povukli iz prodaje slane palačinke dok se ne utvrde činjenice i uzorkovana hrana – kaže Popović.

 

 

Terapija

 

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS potvrdili su da je na Klinici za infektivne bolesti, od 24. do 26. decembra, zbog trovanja hranom hospitalizovano ukupno 5 pacijenata sa područja opštine Banjaluka. Najmlađi hospitalizovani pacijent ima 18 godina, a najstariji 49 godina.

 

Prema riječima specijaliste infektologa Zvezdane Vuković, niko od pomenutih pacijenata nije životno ugrožen.

 

– Pacijentima je ordinirana odgovarajuća terapija, a njihova obrada je u toku. Zbog daljeg liječenja i praćenja ostaju hospitalizovani u ovoj klinici – kažu iz UKC RS.
Kontrolisana i „Žitopeka“

 

U inspekciji kažu da ih je Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Banjaluka ovog ponedjeljka obavijestila za lice s dijagnozom salmonela, koje je 7. decembra oko 23 sata kupilo picu s majonezom u „Žitopeci“ u Lazarevu i pojelo je kod kuće.

 

– Inspektori za hranu su 24. decembra izvršili kontrolu u „Žitopeci“ u Lazarevu, a u vrijeme kontrole nisu utvrđeni prekršaji u proizvodnji i prometu hrane. Uzeti su uzorci hrane iz kontrolisanog objekta radi analize, o čemu zavisi vođenje daljeg postupka u kontrolisanom objektu – kaže Kecman.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *