Direktor Auto-puteva RS: Za dvije godine od putarine naplaćeno 7,8 miliona KM

Društvo

Direktor Auto-puteva Republike Srpske Dušan Topić kaže da je u protekle dvije godine, od kada je u funkciji sistem naplate putarine, auto-putevima Srpske prošlo tri miliona vozila, a naplaćeno je oko 7,8 miliona KM.

– Na ime putarine za korišćenje dionice auto-puta Gradiška-Banjaluka, u dvogodišnjem periodu, na naplatnoj stanici Јakupovci naplaćeno je nešto više od sedam miliona KM, a prošlo je više od 2,8 miliona vozila. Riječ je o stanici koja funkcioniše kao otvoreni sistem naplate putarine – rekao je Topić.

Dodao je da je od navedenog broja vozila, više od 2,6 miliona prve kategorije, odnosno putničkih automobila.

– Na drugom mjestu po broju prolazaka su vozila treće kategorije, odnosno autobusi i kamioni, njih oko 64.000, dok je teških teretnih vozila iz četvrte kategorije bilo skoro 62.000. Najmanje je bilo vozila druge kategorije, odnosno malih dostavnih automobila oko 27.000 – naveo je Topić.

Podsjetio je da je od 11. septembra prošle godine mreža auto-puteva u Republici Srpskoj postala bogatija za novih 36,6 kilometara, kolika je dužina dionice auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj na pravcu od Doboja do Prnjavora, a da je naplata putarine počela 26. decembra.

– Naplata putarine na ovoj dionici se, takođe, odvija kroz otvoreni sistem, koji se od sistema na auto-putu Gradiška-Banjaluka razlikuje u tome što ima dvije ulazno-izlazne rampe, te se putarina plaća po pređenom kilometru, uz uračunat PDV – napomenuo je Topić.

Prema njegovim riječima, od 26. decembra 2016. do 15. marta ove godine ovom dionicom prošlo je oko 142.500 vozila, a naplaćeno je oko 850.000 KM. Najbrojnija su putnička vozila, kojih je prošlo više od 116.000.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *