Robne rezerve RS dobile sudski spor protiv Farmlanda

Društvo

„Robne rezerve Republike Srpske“ dobile su spor protiv „Farmlanda“ kojeg je Okružni privredni sud Banjaluka obavezao da Srpskoj nadoknadi štetu od 1,6 miliona maraka, sa zateznom kamatom počev od septembra 2016. godine, ali je naplata vrlo upitna jer su mašine rasprodate, a zemljište je pod koncesijom.

 

Naime, „Robne rezerve RS“ u stečaju tužile su „Farmland“ radi naknade štete nastale zbog kršenja prava i obaveza na osnovu ugovora o uskladištenju, čuvanju, obnavljanju i korištenju merkantilne pšenice i kukuruza.

 

U ovom postupku „Farmland“ nije imao advokata, jer im je otkazana saradnja zbog neplaćanja. Ni predstavnici ove nekada najveće govedarske farme u Srpskoj nisu pristupili suđenju.

 

“Okružni privredni sud u Banjoj Luci, postupajući u pravnoj stvari tužioca JP “Robne rezerve Republike Srpske“ Banja Luka u stečaju protiv tuženog „Farmland“ Nova Topola, radi naknade štete, donio je presudu kojom je tuženi u obavezi da tužiocu na ime naknade štete isplati iznos od 1,6 miliona KM, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 22. septembra 2016. godine do konačne isplate”, rekli su za CAPITAL iz Okružnog privrednog suda Banjaluka.

 

Iz „Robnih rezervi“ su pojasnili da će odmah po pravosnažnosti presude krenuti u izvršenje i naplatu.

 

Rok za žalbu „Farmlanda“ na presudu je 15 dana od dana kada istu prime, ali s obzirom na to da nemaju advokata, a u firmi niko ne boravi, sve bi moglo dodatno da se oduži.

 

Čeka se presuda za junice

 

„Robne rezerve“ tužile su „Farmland“ i radi naknade štete po osnovu neizvršenja ugovorenih obaveza i isporuke junica. Rasprava i u ovom predmetu je zaključena i presuda se očekuje.

 

„Odluka u ovoj pravnoj stvari će biti donesena nakon povratka postupajućeg sudije sa bolovanja, čiji dolazak će uslijediti uskoro“, rekli su u sudu.

 

Dug za poreze premašio 4,8 miliona KM

 

„Farmland“ već duže vrijeme ne radi, a dugovanja prema Poreskoj upravi premašila su 4,83 miliona KM, zaključno sa novembrom 2019. godine. Uprkos tome, PURS ne podnosi zahtjev za stečaj tog preduzeća, uz obrazloženje da je u stečajnim postupcima naplata neizvjesna i veoma mala.

 

U “Farmlandu” nema nikoga, njihov direktor postavljen je za šefa u “Elektrokrajini”, a jednom prilikom član UO te firme Predrag Zgonjanin pozvao je CAPITAL žaleći se na pljačku preduzeća i ističući da ono nema vlasnika, da ulazi ko kako hoće i pustoši imovinu.

 

Inače raniji direktor i većinski vlasnik „Farmlanda“ je Dragan Vasiljević koji je, nakon što mu je propala farma i pored desetina miliona državnih podsticaja, u aprilu ove godine viđen na sastanku tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Kineske banke Čena Sikinga i delegacije iz Kine.

 

Capital.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *