Humanitarna akcija za socijalno ugrožene porodice

Društvo

Oko 200 prehrambenih i higijenskih paketa za socijalno najugroženije prikupljeno je u humanitarnoj akciji, koju su tokom decembra organizovali Crveni krst i Centar za socijalni rad u Bijeljini.

 

Pomoć je obradovala socijalno najugroženije, koji kažu, da će bezbrižnije i ljepše provesti predstojeće praznike.

 

Porodicu Novaković iz semberskog sela Patkovača ova pomoć mnogo je obradovala. Zoran i Zorica, sa sinovima Ljubišom i Mihajlom i kćerkom Živanom, žive od skromne novčane pomoći Centra za socijalni rad.

 

Zoran ljeti radi na dnevnicu, ali zima kad dođe teško je. Preživljavaju zahvaljujući pomoći dobrih ljudi.

 

– Što god dođe, dobro dođe. Zadovoljni smo. Dobijali smo i prije pomoć i ona nam mnogo znači. Eto nadamo se da će nam ova djeca završiti te specijalne škole u Banjaluci i moći da dobiju bilo kakav posao – kaže Zoran.

 

U staroj kućici, koja se gotovo srušila, bez osnovnih uslova za život u istom selu, živi i sedamdesetdvogodišnji Branko Vulović. Nema srodnika niti primanja.

 

– Teško je mnogo. Kuća prikišnjava, hladno je. Ogreva nemam. Najgore mi je što ni lijekove ne mogu da obezbjedim. A kad ovako dobijem pomoć, bar imam šta da pojedem – kaže starac.

 

U gradskoj organizaciji Crvenog krsta Bijeljina podsjećaju da su isplatili novčanu pomoć od 50 do 150 KM za 117 najugroženijih porodica u Semberiji. Obezbijedili su i 35 pečenica. Kažu, broj onih kojima je pomoć potrebna se povećava, a donatora je sve manje.

 

Sekretar Crvenog krsta Grada Bijeljine Perica Gligić kaže da je svake godine sve manje privrednih subjekata koji se odazivaju u ovoj akciji, te da se automatski smanjuje i broj onih kojima se doznačuje pomoć.

 

U bijeljinskom Centru za socijalni rad evidentirano je više hiljada korisnika a trend povećanja broja socijalno ugoženih, nažalost, u Semberiji se iz godine u godinu nastavlja. Direktor ustanove Milorad Sofrenić podsjeća da je budžet Centra za socijalni rad blizu 6 miliona, ali da je nedovoljan za sve probleme korisnika.

 

– Samo najugroženijih, onih koji primaju novčanu pomoć, imamo oko 500. Trudimo se da budžet koji imamo na raspolaganju, pravedno rasporedimo, a ovakvim aktivnostima nadopunjavamo ono što nedostaje od sredstava za te socijalno najugroženije – naglašava Sofrenić.

 

Praznici su vrijeme milosrđa i darivanja, poručuju iz Crvenog krsta i pozivaju donatore i humane ljude da ih podrže, kako bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija. Naše malo, nekima je mnogo. Zato ne smijemo, bar u ove božićne i novogodišnje praznike, da budemo sebični i mislimo samo na sebe, zaključuju humanitarci.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *