Umičević podržava uvođenje više stope PDV

Društvo

Direktor banjalučke fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević dao je podršku predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji za uvođenje više stopa PDV, te naveo da će se vidjeti da li će biti snage mijenjati nešto što je nametnula EU.

 

Umićević je ukazao da je BiH jedna od tri zemlje Evrope koje imaju fiksnu stopu PDV, te se založio za uvođenje manje stope PDV na hranu, lijekove, dječiju opremu, a više stope na luksuz iz koje treba da se puni budžet BiH.

 

On smatra da BiH treba da “prepiše” iz zemalja EU gdje su manje stope PDV na hranu, lijekove, bebi-opremu, a više stope na luksuz.

 

– Pitanje je da li će EU to dozvoliti jer nam sva luksuzna roba dolazi otuda, te je njima bitno naše tržište – naveo je u Umićević u saopštenju.

 

Umičević je podsjetio da je BiH jedina zemlja u Evropi koja plaća PDV na sva ortopedska pomagala, od proteze za nogu ili ruku invalidnim licima, pa do roho jastučeta.

 

– Svugdje u svijetu su ortopedska pomagala oslobođena plaćanja PDV, te molim Tegeltiju da ima u vidu da se i kod nas potpuno ukine PDV na ovakve stvari – naveo je Umičević.

 

On je istakao da će pokušaj izmjene stope PDV biti test “gdje će se vidjeti da li je BiH suverena država”.

 

– Ja mislim da nije, jer se u Centralnoj banci BiH nalaze stranci, a i naši domaći sateliti tih stranaca su već zabrinuti da li će time biti zloupotreba – naveo je Umičević.

 

Agencije

 

Tagged