Tuzlaci pod maskama tražili da dišu punim plućima

Društvo

Nekoliko stotina građana Tuzle ponovo se u srijedu uveče okupilo na Trgu slobode u Tuzli u znak protesta zbog enormnog aerozagađenja koje je posljednjih sedmica prisutno u ovom gradu. Samo stotinjak metara dalje mjerna stanica na Skveru je u utorak uveče izmjerila 140 mikrograma otrovnih čestica u kubnom metru zraka, što je za čak 14 puta više od dozvoljenih vrijednosti.

 

Građani su na proteste krenuli sa maskama na licima, a aktivisti 18 nevladinih organizacija prezentovali su podatke Zavoda za javno zdravstvo TK iz 2018. godine po kojima je zagađeni vazduh izazvao 29 odsto smrtnih slučajeva od moždanog udara i 20 odsto od karcinoma pluća.

 

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, zalaže se za ukidanje korištenja uglja u individualnim ložištima.

 

– Mi više ne želimo pokretati male mjere, već želimo da se u Tuzli napravi konkretan plan smanjenja zagađenja koji će svojom realizacijom rezultirati prestankom zagađenja u narednih pet godina – ističe ona.

 

Kao jednog od velikih zagađivača građani navode Termoelektranu Tuzla, ali i individualna ložišta jer neodgovorni građani u njima spaljuju sve i svašta. Građani se posljednjih dana protiv posljedica zagađenja bore na način da su svoje kretanje sveli na minimum.

 

Međutim, ne mogu svi ostati u kućama i čekati da zapuše vjetar sa planine Ozren. Zbog toga od nadležnih organa traže hitno rješavanje problema zagađenja, a, ako vlasti, kantonalne i gradske, nastave sa ignorisanjem njihovih zahtjeva, najavili su nova kontinuirana protestna okupljanja.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *