Borački dodatak veći za 3,9 KM

Društvo

Vlada Republike Srpske usvojila je juče odluku o visini osnovice za obračun godišnjeg boračkog dodatka za 2019. godinu borcima prve i druge kategorije koja je uvećana za pet odsto u odnosu na 2018. i iznosi 3,90 КM.

 

– Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da BORS nije zadovoljan najnovijom odlukom Vlade Srpske o povećanju boračkih primanja iz republičkog budžeta jer je zahtjev ove organizacije da ta primanja budu povećana za 10 odsto.

 

“Na ranijem sastanku sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem tražili smo povećanje boračkog dodatka, ličnih i porodičnih invalidnina za 10 odsto”, rekao je Savčić.

 

Prema njegovim riječima, ovakav prijedlog BORS-a predstavljao bi poštenije usklađivanje u odnosu na usklađivanje plata, penzija i ostalih materijalnih izdvajanja iz budžeta Srpske za ostale kategorije stanovništva.

 

Savčić kaže da je u razgovorima sa Vladom Republike Srpske ostalo otvoreno pitanje položaja nezaposlenih demobilisanih boraca.

 

“U okviru ovog pitanja rješavaćemo i ostala – visinu boračkog dodatka, ličnih i porodičnih invalidnina. BORS treba da pripremi odgovarajuća rješenja za predstavnike vlasti Republike Srpske kojima bi bio poboljšan položaj boračkih kategorija u Srpskoj”, istakao je Savčić.

 

On je dodao da to podrazumijeva rad BORS-a na ranije potpisanom Memorandumu o saradnji BORS-a i Vlade Republike Srpske.

 

Vlada Republike Srpske usvojila je juče odluku o visini osnovice za obračun godišnjeg boračkog dodatka za 2019. godinu borcima prve i druge kategorije koja je uvećana za pet odsto u odnosu na 2018. i iznosi 3,90 КM.

 

Za isplatu godišnjeg boračkog dodatka za 2019. godinu obezbijeđeno je 10,7 miliona КM, a procjena je da će biti obuhvaćena 66.193 korisnika.

 

Vlada je usvojila i odluku o visini osnovice za obračun mjesečnog boračkog dodatka za 2020. godinu koja je povećana za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 1,68 КM.

 

Budžetom za 2020. godinu za tekuće doznake za borački dodatak predviđeno je 62,9 miliona КM.

 

Vlada Srpske donijela i odluku o visini osnovice za obračun primanja za 2020. godinu predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

Osnovica za obračun primanja za 2020. godinu povećana je za 2,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 592,96 КM.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *