Počinje gradnja vodovodne mreže za gornje dijelove Česme

Društvo

Na području gornjeg dijela Česme iduće sedmice počeće izgradnja vodovodne mreže, u okviru projekta koji bi trebao da dovede vodu do 500 domaćinstva u ovom, sve naseljenijem dijelu grada.

 

U okviru velikog projekta „Voda 1“, od jesenas na području Česme traju radovi na izgradnji velikog rezervoara za napajanje ovog dijela grada. Prema informacijama od izvođača radova, do sada je urađeno oko 40 odsto potrebnih radova na gradnji rezervoara, a narednih dana počinje gradnja vodovodne mreže. Prošle godine, izgrađen je rezervoar na četvrtoj visinskoj zoni Česme, što je bio preduslov da počne izgradnja rezervoara i za treću visinsku zonu.

 

Radovi se izvode u okviru velikog projekta „Voda I“, odnosno izgradnje nove vodovodne mreže u više sela i prigradskih naselja, među kojim je i rješavanje problema vodosnabdijevanja viših dijelova Česme.

 

Konkretnije, rezervoar za treću visinsku zonu Česme, koja je intenzivno naseljavana u poratnim godinama, predviđen je za zapreminu od 500 kubika, što će, po predstojećoj izgradnji vodovodne mreže, obezbjediti stabilno vodosnabdijevanje za više od 500 domaćinstava u ovom kraju.

 

Radovi u Česmi koštaće 2,8 miliona KM, a osim gornjih dijelova naselja, ovim projektom će voda doći i do više susjednih sela na području laktaške opštine.

 

Sveukupno, za projekat „Voda 1“ biće izdvojeno 7,8 miliona KM. U idućih godinu dana biće izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže, sa ciljem da se u roku od tri godine postigne da više od 95 odsto stanovništva na teritoriji Banje Luke dobije stabilno vodosnabdijevanje.

 

Izvođač radova je preduzeće „Hidrokop“, a očekuje se da bi domaćinstva u gornjim dijelovima Česme vodu trebali da vodu dobiju do ljeta.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *