Kasni apel sindikalaca u Željeznicama RS

Društvo

U Željeznicama Republike Srpske sprovodi se model restrukturiranja, koji može biti katastrofalan po preduzeće, upozorio je za Srpskainfo Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti, jedne od vodećih sindikalnih organiozacija u Željeznicama RS. Marin podsjeća da su pojedini sindikalci i ranije upozoravali na to, ali da ih niko nije slušao.

 

Zlatko Marin na štraku glađu u septembru 2017.

 

– Podjela Željenica RS na dva preduzeća, kako je predviđeno planom restrukturiranja Svjetske banke, može dovesti do toga da se rasproda ono što se prodati može i da našim prugama voze tuđi vozovi. Podsjeća me to na situaciju u Srbiji, gdje gdje je otvoreno rečeno: ovaj model nije dobar, ali mi ćemo ga primjeniti – kaže Marin.

 

On poručuje da željezničari u RS, koji misle o budućnosti, nisu za model sličan onom u Srbiji, nego za onaj koji je primjenjen u Sloveniji.

 

– U Sloveniji su željeznice transformisane u holding, što znači da su preduzeća u sklopu sistema željeznica ostala na neki način zajedno, da u slučaju gubitaka mogu jedni druge pomoći i čupati iz minusa. Eto, Slovenija danas ima najuspješniju željeznicu u regionu i jednu od boljih u Evropi – kaže Marin.

 

Njegovi oponenti tvrde, međutim, da je Marin “previdio” dvije ozbiljne činjenice. Prvo, sada je kasno u RS se zalagati za bilo kakav model restrukturiranja, ta stvar je već riješena, model Svjetske banke se uveliko provodi, i to uz kredit od skoro 100 miliona KM, koje će vraćati građani RS u narednih 30 godina. Drugo Slovenija nema uspješnu željeznicu ne samo zbog dobrog modela restrukturiranja, nego prije svega zato što imaju pune ruke posla, prvenstveno s prevozom roba iz luke Kopar i inače sa sjevernog Jadrana ka kontionentalnoj Evropi. Željeznice Republike Srpske, kao što je poznato, ne izlaze ni na jedno more, niti su direktno povezane sa lukama. Istovremeno industrija u RS nije toliko razvijena da bi Željeznicama “zadala” dovoljno posla i prihoda na osnovu prevoza sirovina i roba, ocjenjuju poznavaoci prilika.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *