Zbog neizdavanja fiskalnih računa izrečeno 2,3 miliona maraka kazni

Društvo

Inspektori Poreske uprave RS su prošle godine uradili ukupno 3.663 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a zbog utvrđenih nepravilnosti izdali su 1.725 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 2.353.990 KM, saopštila je Poreska uprava RS.

 

Istovremeno su za 371 poreskog obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana.

 

– Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa u 2019. godini privremeno zatvoreno na teritoriji koju pokriva najveći Područni centar Poreske uprave RS u Banjaluci, i to ukupno 104 objekta, a ukupno je obavljeno 1.008 kontrola, te je izrečeno više od 620.000 KM kazni zbog utvrđenih prekršaja – kažu u Poreskoj upravi.

 

Godišnji podaci pokazuju i da su na teritoriji PC Doboj privremeno zatvorena 54 objekta, na području PC Prijedor 51, zatim na području PC Bijeljina 50, PC Zvornik 41, PC Istočno Sarajevo 37, a na teritoriji PC Trebinje su u 2019. godini privremeno zatvorena 34 objekta na period od 15 ili 30 dana.

 

Iznos izrečenih kazni u prošloj godini je, ističu, dvostruko veći u odnosu na 2018. godinu, a istovremeno je manje izrečenih mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti. U odnosu na godinu prije, u prošloj godini je bilo i više kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a izdato je i više prekršajnih naloga.

 

– Izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koje su na snazi od 17. jula prošle godine, propisane su strožije kazne za nepoštovanje odredbi tog zakona, pa su novčane kazne višestruko povećane. Takođe, propisano je i da ukoliko poreski obveznik kod kojeg je utvrđen prekršaj u roku od 72 sata poreskom inspektoru dostavi dokaz o uplati izrečene novčane kazne, neće mu biti izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana. Dakle, kazne su povećane samo u dijelu koji se odnosi na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i neizdavanje računa, dok ostale kazne za, na primjer neslanje dnevnih izvještaja, servisnu knjigu itd, nisu povećavane već su ostale kao u prethodnom Zakonu o fiskalnim kasama – objašnjavaju iz Poreske uprave.

 

Inspektori će kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa kontinuirano raditi i u 2020. godini, a biće nastavljene i promotivne aktivnosti na podizanju svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *