Svaki treći građanin BiH planira da napusti zemlju

Društvo

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine (60,5 odsto) doživio je da mu u poslednje tri godine u inostranstvo ode blizak član porodice ili blizak prijatelj. Svaki treći ispitanik (30,0 odsto) nije doživio to iskustvo.

 

Pokazalo je ovo istraživanje agencije “PRIME Communications”. Ova agencija je za potrebe vlastitih istraživačkih projekata u decembru 2019. godine sprovela istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine.

 

Rezultati istraživanja pokazuju da BiH ne planira da napusti 48,9 odsto njenih stanovnika, dok 17,6 odsto njih na ovo pitanje nije odgovorilo ili je kazalo da „ne zna“. U narednih godinu dana ovu zemlju planira da napusti 12,3 odsto njenih stanovnika, u naredne dvije godine 7,5 odsto, tri godine 7 odsto stanovnika, dok u narednih pet godina to će učiniti 6,7 odsto stanovnika.

 

Sve ukupno u narednih pet godina BiH planira napustiti svaki treći stanovnik (33,5 odsto).

 

U istraživanju je učestvovalo 1.600 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + – 3 odsto).

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *