Banjaluka: Izabran izvođač radova za kružni tok kod Lesnine

Društvo

Preduzeće “Niskogradnja” izabrano je za najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju kružnog toka kod “Lesnine” odnosno stočne pijace, ali Gradska uprava Banjaluka još nije riješila imovinsko-pravne odnose kako bi radovi na ovoj lokaciji i zvanično počeli.

 

Kako su rekli u “Putevima Srpske”, postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača radova za realizaciju projekta “Izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M4 (Ulice Knjaza Miloša) sa Ulicom Ivana Gorana Kovačića i braće Pišteljić” je završen i za izvođača je izabrano preduzeće ”Niskogradnja” iz Laktaša.

 

Rok za izvođenje radova je 120 radnih dana od dana uvođenja izvođača u radove, a vrijednost radova iznosi skoro 1,3 miliona maraka.

 

– U toku je postupak izbora stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova. Po završetku ovog postupka, moći će se preciznije govoriti o početku radova izgradnje kružne raskrsnice – precizirali su u “Putevima”.

 

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić upoznat je sa tim da su “Putevi” izabrali izvođača radova, ali ističe da Grad još nije rešio imovinske odnose na toj lokaciji.

 

– Bez toga ne možemo dobiti građevinsku dozvolu, a bez građevinske dozvole ne mogu početi radovi. Pregovaramo i nadamo se da će imovinsko-pravna prepreka što prije biti otklonjena kako bi radovi mogli početi – rekao je Sandić.

 

Podsjetimo da su “Putevi RS” i Grad Banjaluka prije godinu dana potpisali tri sporazuma o izgradnji kružnih raskrsnica na putu M-4.

 

Osim radova kod “Lesnine”, u mrežu kružnih tokova uključena je još raskrsnica kod OŠ “Ivan Goran Kovačić”, dok je treća na ukrštanju Ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca, odnosno na spoju sa putem prema Prijedoru. Svi ovi radovi bi trebalo da koštaju oko 3 miliona maraka.

 

U sva tri sporazuma definisana je obaveza Grada da obezbijedi izvedbenu projektnu dokumentaciju, a nakon toga lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, te riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu gde se planira izgradnja raskrsnica, dok će “Putevi” finansirati gradnju.

 

Ranije je najavljeno i da će raskrsnica kod stočne pijace biti građena uporedo sa rekonstrukcijom Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će se spojiti istočni i zapadni tranzit. Nova saobraćajnica spajaće dva kružna toka, budućeg kod stočne pijace i kružnog toka kod “Centruma”, a trebalo bi da bude izgrađena sa četiri trake, kao i pješačkim i biciklističkim stazama.

 

Izgradnjom trotoara na potezu prema zapadnom tranzitu biće riješen dugogodišnji problem sa bezbjednim kretanjem pješaka na ovoj dionici.

 

– Kada završimo raskrsnicu kod stočne pijace mi ćemo praktično imati čitav istočni bulevar spojen, najvećim dijelom i sa biciklističkim stazama – poručili su ranije iz Gradske uprave.

 

Pravili i raskrsnicu kod “Delte”

 

Preduzeće “Niskogradnja” gradilo je i kružni tok kod tržnog centra “Delta planet”, koji je otvoren prošlog marta. Ova investicija koštala je više oko 2,8 miliona KM.

 

Kružnu raskrsnicu krasi fontana, a jedinstvena je po tome što ima podzemni pothodnik kako bi se izbjegao nadzemni prelazak ove izuzetno frekventne saobraćajnice. U pothodnik su tek nedavno ugrađene i pokretne trake za osobe sa invaliditetom i majke s kolicima.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *