Obustavljen rad u fabrici biodizela koja je pod istragom

Društvo

Fabrika biodizela “Sistem Ecologica” iz Srpca, a koja je zbog sumnji u malverzacije pod istragom Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF) ostala je bez dozvole za unutrašnju obradu, zbog čega je rad njihovih proizvodnih pogona već neko vrijeme obustavljen.

 

U reagovanju na tekst “Inspektori ispituju milionsku prevaru sa biodizelom iz Srpca” oni navode kako im Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije dala odobrenje za nastavak unutrašnje obrade zbog kako tvrde, “medijske hajke” koja se protiv njih povela.

 

Advokat fabrike Predrag Herbez potvrdio je informacije da je kontrola tankova sa rafinisanim uljem koji su stigli iz SAD u luci Rijeka otkrila da se u tri kontejnera, umjesto prerađenog ulja, nalazi biodizel.

 

Takođe, oni optužuju pojedine službenike UIO BiH da na upravu preduzeća vršili pritisak i stvarali lažne konstrukcije.

 

Podsjećamo, portal CAPITAL je krajem decembra prošle godine objavio kako Inspektori Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF) istražuju poslovanje rafinerije “Sistem Ecologica” iz Srpca zbog sumnji u malverzacije prilikom izvoza biodizela u Evopsku uniju (EU), a koje se mjere desetinama miliona evra.

 

Prema našim saznanjima postoji osnovana sumnja da je ovo preduzeće u proizvodnji biodizela koristilo sirovine uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a zatim to kao domaći proizvod izvozilo u EU i tako izbjeglo plaćanje milionskih dadžbina.

 

(Capital)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *