Banjaluka: Stigle ponude 11 banaka za reprogram gradskog duga

Društvo

Jedanaest komercijalnih banaka, udruženih u dva konzorcijuma, dostavile su ponude na međunarodnom tenderu za refinansiranje duga Grada Banjaluke u iznosu od 73 miliona KM, u okviru najveće finansijske operacije koja je ikada izvela neka lokalna zajednica u BiH.

Predstavnici Gradske uprave danas su otvorili dostavljene ponude ukupno 11 banaka, u okviru međunarodnog tendera za refinansiranje gradskog duga koji je raspisan 14. februara ove godine.

Otvorene su ponude dva konzorcijuma – jednog koji predvodi NLB banka, i drugog sa Unikredit bankom na čelu.

Ponudu NLB konzorcijuma čine sljedeće finansijske organizacije: NLB banka Banjaluka, Rajfajzen banka Banjaluka, Zirat banka Sarajevo, NLB banka Sarajevo, Špar kase BiH, NLB Skoplje i Sberbanka Banjaluka.

Ponudu Unikredit konzorcijuma podnijele su sljedeće finansijske organizacije: Unikredit banka Banjaluka, Unikredit banka Mostar, Nova banka Banjaluka i Komercijalna banka Banjaluka.

Po otvaranju dostavljenih ponuda, gradonačelnik Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja dostavljenih ponuda, te ponuđenih kamatnih stopa koje su znatno povoljnije u odnosu na aktuelna zaduženja.

– Ovo je, vjerovatno, najveća finanasijska operacije ove vrste koje je ikada izvela neka opština ili grad u BiH. Već sada, možemo konstatovati da je, na naše veliko zadovoljstvo, tender uspio. Sudeći po dostavljenim ponudama, uspjećemo u prvobitnoj namjeri da gradski dug reprogramiramo na period od 10 godina, ali i da ostvarimo odlične kamatne stope koje su povoljnije i u odnosu na najoptimističnije prognoze sa početka ovog procesa – rekao je Radojičić.

Odluka o izboru ponuđača biće donesena u zakonom propisanim rokovima, a očekuje se da će Grad na ovaj način ostvariti velike uštede u ovoj i idućim godinama otplate ovog kredita.

Na prijedlog gradonačelnika, Skupština Grada je 27. decembra prošle godine donijela odluku o refinansiranju gradskog duga.

Ovim, povoljnijim kreditom biće značajano umanjene rate koje Grad danas izdvaja na osnovu ranijih zaduženja kod komercijalnih banaka i na taj način oslobođena sredstva za ulaganje u objekte komunalne i druge infrastrukture na području Banjaluke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *