Marčeta: Robne rezerve pred stečajem

Društvo

Direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta podnio je prijedlog Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za pokretanje stečaja u ovom preduzeću koje već godinama grca u problemima.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka su potvrdili da je Marčeta 9. marta podnio prijedlog za pokretanje stečaja nad Robnim rezervama RS.

– Sud još nije donio odluku o imenovanju stečajnog upravnika, a o potrebi njegovog određivanja će odlučiti pod uslovima i prema razlozima predviđenim Zakonom o stečaju RS – kazali su u Okružnom privrednom sudu.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je Vlada RS dala saglasnost za pokretanje stečaja i da će ta odluka idućih dana biti objavljena u “Službenom glasniku RS”.

– Uplatili smo i 3.000 maraka potrebnih prilikom podnošenja zahtjeva za pokretanje stečaja u ovom preduzeću – kazao je Gluhaković i dodao da ne može iznositi više detalja o ovom preduzeću.

Sa rukovodstvom Robnih rezervi juče nismo mogli stupiti u kontakt jer se niko nije javljao na broj telefona koji je naveden na internet stranici preduzeća.

Opstanak ovog preduzeća opterećuju ogromna dugovanja, a samo dug za PDV prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH zaključno sa krajem prošle godine premašuje 9,40 miliona maraka. Ovo preduzeće nalazi se na trećem mjestu liste najvećih dužnika za PDV u BiH.
Da stvari u Robnim rezervama RS nisu sjajne i da preduzeću prijeti stečaj upozorila je još krajem prošle godine i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Revizori su, nakon što su kontrolisali finansijske knjige Robnih rezervi, naveli da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj.

Robne rezerve su od revizora za 2015. godinu dobile negativno mišljenje nakon što je utvrđeno da su završile u minusu od 2,82 miliona KM, dok su potraživanja od Ministarstva finansija RS na osnovu isporučene robe za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama iskazana u većem iznosu za 965.422 KM.

Revizori su naglasili i da je uprava Robnih rezervi navela niz faktora koji ukazuju da je neizvjesna mogućnost da preduzeće nastavi stabilno poslovanje.

“Farmland”

Revizori su utvrdili i da Robne rezerve nisu izvršile procjenu i ispravku potraživanja od preduzeća “Farmland” iz Nove Topole kod Gradiške u iznosu od 1,52 miliona.

Istakli su i da “Farmland” ne posjeduje niti jedno grlo koje zadovoljava karakteristike predviđene ugovorom između dva preduzeća. Robne rezerve od “Farmlanda” potražuju 581 grlo.

– “Farmland” nije ispoštovao ugovorne odredbe i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi po ugovoru trebalo da posjeduje i isporuči ih Robnim rezervama – naveli su revizori.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *