Prodaja stanova odborniku Vukajloviću namještena

Društvo

Na zahtjev Gradske uprave Banjaluka, Pravobranilaštvo RS podnijelo je žalbu Okružnom sudu u Banjaluci na odluku o prodaji šest skupocjenih nekretnina odborniku Stojanu Vukajloviću, u kojoj je izražena otvorena sumnja da se radi o „namještenoj“ licitaciji, saznaje Srpskainfo.

 

Prema dokumentima, koji su u posjedu Srpskainfo, zatraženo je da se poništi odluka Osnovnog suda o prodaji nekretnina koje su u ranijem sudskom postupku oduzete od Miloša Šmitrana, nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za boračko–invalidsku zaštitu.

 

Odbornik Vukajlović je, podsjetimo, dan uoči Nove godine, na licitaciji u Osnovnom sudu kupio četiri stana, jedan poslovni prostor i vikendicu za svega 283.000 KM, iako je procijenjena vrijednost tih nekretnina bila duplo veća.

 

U žalbi Gradske uprave, koja treba da dobije novac od prodaje nekretnina, izražena je otvorena sumnja da se zapravo radi o „namještenoj“ licitaciji.

 

– Način prodaje kojim su sve nepokretnosti prodane isključenjem drugih kupaca iz nadmetanja, pored toga što čini protivzakonito postupanje suda, dovodi i do sumnje da se takvim načinom prodaje svjesno pogodovalo jednom od kupaca kako bi bila postignuta najpovoljnija cijena za kupca – navodi se u žalbi, koja je podnijeta 14. februara ove godine.

 

Istovremeno, u žalbi se ukazuje da je prijavu za učešće na licitaciji podnijelo ukupno pet osoba, s tim je da je njih četvoro željelo da kupi po jednu nekretninu, dok je samo Vukajlović podnio ponudu za kupovinu svih stanova „u paketu“.

 

U žalbi se, međutim, ističe da je sud isključio iz nadmetanja ostale ponuđače, koje su željeli da nepokretnosti kupe odvojeno, a čime bi bila postignuta znatno viša cijena u odnosu na onu koja je ostvarena prodajom Vukajloviću.

 

– Ovakvim načinom prodaje, ostvarena je manja cijena od one koja bi bila postignuta da je svaka nepokretnost prodavana pojedinačno. Za očekivati je da će nepokretnost postići veću cijenu kod prodaje ukoliko se nadmeće više kupaca – navodi se u žalbi.

 

Ukazano je, takođe, da je Osnovni sud, odmah po otvaranju licitacije, stanove ponudio za polovinu utvrđene vrijednosti, iako nijedna odredba Zakona o izvršnom postupku ne propisuje takav način prodaje.

 

Stanovi, koje je Vukajlović kupio na licitaciji, oduzeti su od nekadašnjeg načelnika gradskog odjeljenje Šmitrana, nakon što je presuđen za zloupotrebu službenog položaja.

 

Kako bi se gradu Banjaluci namirila utvrđena šteta od 500.000 KM, od Šmitrana su oduzeta četiri stana, jedan poslovni prostor i luksuzna vikendica sa bazenom.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *