Banjaluka: Nema dobitnika Ključa grada

Društvo

Najznačajnije priznanje – “Ključ grada” sa poveljom “Počasni građanin Banjaluke”, koje se dodjeljuje povodom 22. aprila, Dana grada, ni ove godine neće biti dodijeljeno, nezvanično saznaje “Glas Srpske”.

Komisija za izbor, imenovanja, nagrade i priznanja juče je razmatrala sve prijedloge i odlučila da ne pošalje nijedno ime o kojem bi raspravljala Skupština na današnjoj sjednici.

Putem javnog konkursa za dodjelu nagrada i priznanja za “Ključ grada” bilo je predloženo pet kandidata, a kako saznajemo, riječ je o direktoru “Banjalučke pivare” Nikolasu Peniju, bivšem gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću, ljekarima Snježani Gajić i Jadranki Vidović, te odborniku i direktoru fabrike “Bema” Marinku Umičeviću. Jedan od prijedloga za ovo priznanje je bio i episkop banjalučki Jefrem, ali je taj prijedlog povučen, pa ga komisija nije ni razmatrala.

Za “Zlatni grb” je stiglo 11 prijedloga, a Komisija je odlučila da u skupštinsku proceduru uputi dva zvanična prijedloga i to Kraljevinu Španiju i košarkašku reprezentativku Srbije i nosiocu bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru Sašu Čađo.

Za plaketu grada je stiglo 25 prijedloga, a u skupštinsku proceduru bi trebalo da bude upućeno 12 zvaničnih prijedloga, jedan od njih je Kajak kanu klub “Vrbas”. Kako saznajemo, Komisija je takođe odlučila da će pokrenuti i inicijativu za izmjenu Pravilnika koji određuje kriterijume za dodjelu gradskih priznanja.

Juče je zasjedala i Komisija za propise, predstavke i sprovođenje Etičkog kodeksa, koja je dala pozitivno mišljenje na novi grb.

– Konačni izgleda grba grada mogao bi se naći pred odbornicima na jednom od zasjedanja u maju, ukoliko Skupština grada danas podrži nacrt dokumenta u kojem je definisan prijedlog izgleda novog simbola Banjaluke – rekao je juče gradonačelnik Igor Radojičić.

Ako simbol dobije zeleno svjetlo, biće upućen na javnu raspravu, pa će i javnost moći dati mišljenje o novom obilježju Banjaluke.
– Sve zavisi od ishoda današnje sjednice, ali konačan prijedlog grba trebalo bi da se nađe pred odbornicima u maju. Ide Vaskrs i Dan grada, pa bi se javna rasprava koja bi trajala 21 dan održala nakon 22. aprila – kazao je Radojičić.

Istakao je da Skupština grada treba da odluči da li prihvata tekst statutarne odluke, a ne crtež.

– Pošto je tekst teško razumljiv, uz njega je priložena i ilustracija. Vizuelni izgled možemo razraditi kada prođemo proceduru usvajanja tekstualnog opisa – kazao je Radojičić.

Objasnio je da se prilikom formiranja prijedloga Komisija za grb nije mogli pozvati na elemente ranijih grbova.
– Banjaluka ima oskudnu heraldičku istoriju. Postojali su grbovi velikaša i plemićkih porodica, ali ne i grada. Prva pojava simbola grada je u Kraljevini Jugoslaviji, ali on nije referentan – kazao je Radojičić.

Skupština

Na današnjoj sjednici Skupštine grada, odbornici bi, između ostalog, trebalo da razmatraju prijedloge odluka o dodjeli nagrada i priznanja povodom 22. aprila, Dana grada. Isto tako, na dnevnom redu će se naći i izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2016. godinu.

SPISAK DOBITNIKA KLjUČA

2008. godina – Milorad Dodik, premijer RS

2009. godina – Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH

2010. godina – Niko nije dobio nagradu
2011. godina – Niko nije dobio nagradu

2012. godina – Arie Livne, šef Predstavništva RS u Izraelu

2013. godina – Niko nije dobio nagradu

2014. godina – Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u BiH

2015. godina – Novak Đoković

2016. godina – Niko nije dobio nagradu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *