Banjaluka: Za pokretanje centra za uzbunjivanje 210.000 KM

Društvo

Za nabavku opreme za gradski centar za uzbunjivanje ove godine je predviđeno 210.000 KM, što će biti dovoljno za početnu fazu realizacije ovog projekta, dok će za realizaciju cijelog projekta biti potrebno daleko više novca i vremena.

 

Gradska uprava je lani najavila da pokreće aktivnosti za njegovo osnivanje i on bi bio vid centrale u koju bi pristizale najrazličitije informacije od rezultata mjerenja aerozagađenja, intervencija vatrogasaca, komunalnih žalbi pa do mjerenja vodostaja.

 

Pod nazivom Operativni komunikacioni cenatr grada Banjaluka ova nova organizacija bi funkcionisla u sklopu Odjseka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

 

– Iznos koji je ove godine predviđen budžetom grada za te namjene sigurno ni blizu nije dovoljan za formiranje tog Centra, ali moramo početi od nečega. Ta stavka je predviđena kako bi u 2020. godini bili u mogućnosti da nabavimo bar dio opreme za Centar ali prije nego što krenemo u taj posao moramo dobro sve isplanirati. Prvo trebamo uraditi idejno rješenje pa glavni projekat i ta dokumentacija će nam tačno reći koji obim ulaganja nas tačno očekuje. U narednim danima će biti raspisan poziv za izradu idejnog rješenja –kazao je šef tog Odsjeka Mladen Ćućun.

 

Bez obzira što se čeka izrada dokumentacije Ćućun smatra da će realizacija tog projekta sigurno trajati nekoliko godina.

 

– Ne može to ići brzo, jer radi se o ogromnom poslu, pogotovo za grad veličine Banjaluke. Ne radi se samo o tome da se otvori poseban broj telefona, sličan onom što na primjer imaju vatrogasci, a na koji će građani prijavljivati probleme. Do kraja ove godine moramo sve isplanirati i naći odgovarajuću lokaciju za Centar, odnosno odlučiti da li ćemo graditi novi objekat ili ćemo za te svrhe promjeniti namjenu nekog postojećeg objekta – kazao je Ćućun.

 

Grad Banjaluka koristi usluge Centra za obavještavanje koji je pod nazorom Republičke uprave civilne zaštite. Imajući u vidu na sve ono što se u prethodnom periodu dešavalo kada su u pitanju vanredne situacije Grad se odlučio da oformi vlastiti Operativni komunikacioni centar.

 

Najviše koristi bi od ovakvog Centra trebale imati službe koje su prve na udaru kada su u pitanju krizne situacije u Banjaluci a ponajviše se to odnosi na elementarne nepogode koje su zadnjih godina postale učestale.

 

U takvim hitnim slučajevima on bi trebao postati postaje mjesto za krizni štab. Trenutno su informacije koje se koriste u takvim slučajevima „razbacane“ po raznim službama i odjeljenjima, od komunalna policije, inspekcije, civilne zaštite i vatrogasca i one se uvijek od njih moraju posebno tražiti.

 

Kroz osnivanje Centra, 24 sata bi pristizale informacije koje bi trebale biti na raspolaganju građanima, upravi i drugim institucijama.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *