Nema novih slučajeva korona virusa u Banjaluci

Društvo

U protekla dva dana, nije došlo do pogoršenja epidemiološke situacije na području Banje Luke, a troje osoba inficiranih korona virusom hospitalizovani su u Univerzitetsko – kliničkom centru, dok je jedna osoba sa respiratornim problemima, koja je doputovala iz Italije, smještena u bolnicu i upućena na testiranje, saopšteno je poslije sjednice Štaba za vanredne situacije Grada Banje Luke.

 

Prema podacima nadležnih službi, koji su razmotreni na današnjoj sjednici, svi oboljeli se nalaze u dobrom zdravstvenom stanju i razmatra se njihovo puštanje na kućno liječenje.

 

Prema informacijama Doma zdravlja, u protekla dva dana zabilježen je i značajan pad broja osoba koja se javljaju u ambulante porodične medicine, što se dovodi u vezu sa preporukama zdravstvenih radnika. Ujedno, evidentiran je i manji broj pacijenata sa respiratornim problemima zbog sezonskog gripa.

 

U međuvremenu, Osnovna škola „Branko Ćopić“ sutra će nastaviti sa redovnim radom, nakon dvodnevne obustva nastave. Poslije dezinfekcije prostorija škole, održan je i sastanak sa Savjetom roditelja škole, koji su informisani o mjerama koji se preduzimaju nakon što je kod jednog učenika osmog razreda utvrđena infekcija korona virusom.

 

Djeca iz odjeljenja u koji je išao zaraženi đak, preventivno su upućena 14 dana na kućnu izloaciju, a kod njih nije pronađen virus korone – naglasio je gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da bi sva lica trebalo da se odgovorno ponašaju tokom boravka u kućnoj izolaciji.

 

Štab je utvrdio da u ovom trenutku nema potrebe za otkazivanjem javnih događaja i nastave u školama, ali i zaključio da se situacija i dalje mora svakodnevno i pažljivo pratiti, s obzirom na otvorenu mogućnost pojave novih slučajeva infekcije korona virusom.

 

Tim povodom, štab je ponovo pozvao sve građane i pravna lica da se i dalje pridržavaju preventivnih mjera, kako bi se minimizovali rizici za širenje virusa.

 

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović, precizirala je da je jedna osoba sa respiratornim problemima, koje je doputovala iz Italije, hospitalizovana i upućena na testiranje na prisustvo korona virusa.

 

Prema njenim riječima, pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 117 osoba, dok je za njih 11 osoba istekao dvonedeljni nadzor. U kućnoj izolaciji su 43 osobe, uključujući đake i nastavnike jednog odjeljenja OŠ „Branko Ćopić“.

 

– Ovom prilikom, apelujemo na građane da daju tačne i precizne podatke o svojoj kliničkoj slici, uključujući i informacije o tome da li su bili sa osobama koji potencijalno mogu biti zaražena korona virusom i da li su nedavno putovali u neku od zemalja gdje je ovaj virus evidentiran – naglasila je Todorovićeva.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *