Jednostavnije do zdravstvenog osiguranja u RS

Društvo

Poreska uprava Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja RS potpisali su Protokol o saradnji kojim je omogućena elektronska razmjena podataka, sa ciljem da se pojednostave procedure i građanima olakša sticanje svojstva osiguranog lica.

 

Protokol su potpisali Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS, i Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

 

Prema Protokolu je dogovoreno da FZO na osnovu direktnog pristupa podacima PURS može utvrditi da li postoji osnov za sticanje svojstva osiguranog lica, a građani će svoje pravo na zdravstveno osiguranje potvrditi donošenjem uvjerenja o visini oporezivih prihoda iz Poreske uprave RS.

 

– Ovim Protokolom želi se izaći u susret građanima, kako ne bi imali potrebe da čekaju u redovima za uvjerenje kojima se dokazuju pravo na zdravstveno osiguranje. Na ovaj način, građani će svoje pravo na zdravstveno osiguranje ostvariti i prije formalnog dobijanja uvjerenja od strane PURS – rekao je direktor PURS Goran Maričić.

 

Dodao je da su posljednjih mjeseci u područnim jedinicima PURS bile evidentne gužve, te da će se ovim Protokolom, kako je rekao, one smanjiti, jer će FZO RS elektronski preuzimati podatke koji su im potrebni za utvrđivanje osnova za zdravstveno osiguranje.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *