U Srpskoj 308 osoba pod nadzorom, u izolaciji 87

Društvo

Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 308 osoba koje su doputovale iz inostranstva, nadzor je završen kod 114 osoba, dok je Institut izdao 87 rješenja za izolaciju, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića, povodom epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, a u vezi virusa korona.

 

Šeranić je, nakon sastanka sa rukovodiocima bolnica u Srpskoj, kojem je prisustvovao i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, u UKC se trenutno nalazi pet pacijenata, te da sistem redovno funkcioniše.

 

“Imaćemo povrat naših učenika uz Italije, mjera obusatve nastave je vezana sa smanjivanje rizika širenja virusa u RS. Bilo bi teško iskontrolisati povratak naših đaka i studenata”, rekao je Šeranić.

 

Kazao je da zemlje donose različite vrste preporuka, gdje se situacija mijenja svaki dan i da se širi područje zaraženosti.

 

Što se tiče ulazaka u državu, Šeranić je pojasnio da se može zabraniti ulazak stranom državljnianu, ali ne i svom državljaninu.

 

Apelovao je na građane da poštuju propisane mjere.

 

“Javna okupljanja su zabranjena, a okupljanja na osnovu vaše privatne odluke su dozvoljena”, pojasnio je Šeranić.

 

Povodom pojave korona virusa u Republici Srpskoj su na snazi preventivne mjere. Do 30. marta biće zatvorene sve osnovne i srednje škole i fakulteti, a zabranjena su i sva javna okupljanja.

 

Vlada je izdvojila 500.000 KM za nabavku medicinske, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

 

Do daljeg nema posjeta stacionarnim zdravstvenim ustanovama, ustanovama za smještaj starijih lica i domovima penzionera, a glavna preporuka u borbi protiv virusa i dalje ostaje lična higijena – redovno pranje ruku, kihanje i kašljanje u nadlakticu ili jednokratnu maramicu, provjetravanje prostorija, te smanjeno kretanje starijim licima i hroničnim bolesnicima.

 

U Republici Srpskoj do sada su registrovana četiri slučaja zaraze virusom korona, a riječ je o ocu i sinu iz Banjaluke, i muškarcu i njegovoj kćerki iz Čelinca.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *