Deminiranje u BiH pred potpunom blokadom

Društvo

Proces deminiranja u BiH, koji je u zastoju od oktobra prošle godine, krajem marta će biti potpuno blokiran jer tada ističu akreditacije svim organizacijama koje se bave tim poslom.

 

Među navedenim organizacijama su i Oružane snage BiH i deminerski timovi Civilne zaštite Republike Srpske i Civilne zaštite FBiH.

 

Članovima Komisije za deminiranje u BiH, koja je ovlašćena za izdavanje akreditacija deminerskim organizacijama, mandat je istekao 31. oktobra prošle godine, a Savjet ministara BiH još nije imenovao nove članove.

 

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, ministarka civilnih poslova Ankica Gudeljević uputila je prijedlog Savjetu ministara da za nove članove Komisije za deminiranje umjesto Mladena Mrkaje, Suvada Džafića i Blažena Kovača imenuje Jelenu Savić, Adema Spahića i Mirnu Pavlović.

 

Ukoliko Savjet ministara do kraja marta ne imenuje novu komisiju sa zadatkom da prioritetno produži akreditacije svim organizacijama koje ispunjavaju uslove, proces deminiranja i nastavak primjene Strategije protivminskog djelovanja biće potpuno blokiran.

 

Na to su juče upozorili i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler i komandant EUFOR-a Rajnhard Trišak koji su pozvali Savjet ministara da što prije imenuje članove nove komisije za deminiranje.

 

“Sadašnji zastoj je prijetnja bezbjednom i stabilnom okruženju za građane BiH, čije je oko dva odsto teritorije i dalje zagađeno minama. To što nema komisije ugrožava i realizaciju deminerskih projekata vrijednih deset miliona evra koje finansira EU, a Centar za deminiranje BiH (BHMAK) ne može da nastavi saradnju sa organizacijama koje nije akreditovala Komisija za deminiranje”, saopšteno je iz EUFOR-a.

 

U saopštenju se upozorava da će cjelokupni kapacitet za uklanjanje eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata koja nisu unutar registrovanih sumnjivih minskih područja, krajem marta biti stavljen van funkcije.

 

Direktor BHMAK-a Saša Obradović potvrdio je za “Glas Srpske” da je proces deminiranja pred potpunom blokadom, apelujući na Savjet ministara da što prije imenuje novu komisiju za deminiranje.

 

“Oružanim snagama BiH danas ističe akreditacija, 19. marta Civilnoj zaštiti FBiH, a do 29. marta, kada ističe i Republičkoj upravi civilne zaštite RS, bez akreditacija će ostati i gotovo sve ostale deminerske organizacije, čime će biti potpuno onemogućen nastavak započetih projekata deminiranja. Vjerujem da će Savjet ministara prepoznati ozbiljnost situacije i imenovati novu komisiju te time preduprijediti blokadu i omogućiti nesmetan nastavak procesa deminiranja”, kaže Obradović.

 

Direktor BHMAK-a Saša Obradović objašnjava da je Komisija za deminiranje jedino tijelo u BiH ovlašćeno za akreditovanje organizacija za deminiranje.

 

“Članovima komisije je istekao mandat 31. oktobra, a Kancelarija za zakonodavstvo BiH je dala tumačenje da ne mogu da budu u v.d. mandatu, odnosno da ne mogu da izdaju akreditacije i rade druge poslove do izbora nove komisije. Predlagano je i da BHMAK izdaje privremene akreditacije, ali i to je ocijenjeno kao nezakonito”, objašnjava Obradović.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *