Izolacija za građane koji se vraćaju u BiH

Društvo

Svi državljani BiH koji dolaze iz inostranstva od danas idu u izolaciju.

 

Odluka, koju su u petak u Doboju donijeli predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić stupila je na snagu jutros u šest časova.

 

I Savjet ministara je juče, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

 

Odlukom se propisuju dodatni uslovi za ulazak stranaca u BiH, koji se odnose na zabranu ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja sa intenzivnom transmisijom virusa korona, a radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno virusa (COVID-19), kao i posjedovanje određene vrste putne isprave.

 

Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u BiH s područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a posebno iz provincija Kine Vuham), Јužne Koreje, Јapana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švajcarske i Belgije.
Federalni inspektori: Svi kapaciteti na graničnim prelazima

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove stavila je sve kapacitete na granične prelaze sa Hrvatskom i dva međunarodna aerodroma – Sarajevo i Tuzla, čime je počela primjenjivati mjere da svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana, potvrdio je Srni direktor ove uprave Anis Ajdinović.

 

“Na aerodromima i graničnim prelazima sa Hrvatskom od sinoć je aktivno 35 do 40 ljudi kojima smo dali ovlaštenja da budu sanitarni inspektori, tako da se primjenjuju mjere zabrane ulaska, odnosno obavezne izolacije za državljane BiH koji uđu u zemlju”, rekao je on.

 

On je istakao da se na graničnim prelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, kao i dva aerodroma kontinuirano sprovode pojačane kontrole u vezi sa pandemijom virusa korona.

 

Ajdinović je napomenuo da Federalna uprava za inspekcijske poslove koordiniše aktivnosti sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, kao i Inspektoratom Republike Srpske, zavisno od toga gdje je prebivalište građana BiH koji su ušli na graničnim prelazima koje pokriva Federacija.

 

Savjet ministara održao je juče vanrednu sjednicu na kojoj je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

 

Odlukom se propisuju dodatni uslovi za ulazak stranaca u BiH, koji se odnose na zabranu ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja sa intenzivnom transmisijom virusa korona, a radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno virusa korona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *