Smanjenje obima posla zabrinulo poslodavce

Društvo

Vanredno stanje u Bosni i Hercegovini izazvano pandemijom korona virusa dovelo je do toga da je određeni broj poslodavaca počeo davati otkaze radnicima pod obrazloženjem smanjenja posla.

 

Na meti prozivki najviše se nalaze ugostitelji koji su proteklih dana otkazali ugovore o radu svojim radnicima.

 

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović rekla je kako ovaj sindikat nema članstva u sektoru ugostiteljstva, tako da nemaju podataka o otkazima koji su već uslijedili, ali ono što je evidentno je da poslodavci neće moći plaćati radnike za rad kojeg nema.

 

– Bilo bi nefer tražiti da ovi radnici budu plaćeni iako ne rade, a da se poslodavci ne rasterete nekih obaveza koje imaju na ime tog rada. Upravo iz tog razloga Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH je danas predložio set mjera delegaciji Saveza samostalnih sindikata BiH pri Ekonomsko-socijalnom vijeću i očekujemo da će ista na Kolegiju Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, a koje je zakazano za sutra, zajedno s poslodavcima predložiti i u konačnici istrajati na tim mjerama – rekla je Beširovićeva.

 

Kako kaže, radnici u uslužnom sektoru svoju egzistenciju uglavnom zarađuju kroz procenat od pruženih usluga, a toga sada nema.

 

– Moramo osigurati da poslodavci budu rasterećeni obaveza pod uslovom da zadrže radnike, kao i da oni dobiju svoje plate koje bi zaradili na svojim radnim mjestima da svi skupa nismo u stanju nesreće. U protivnom, bojim se da radnici u BiH u ovom sektoru neće umrijeti od korona virusa nego od gladi – rekla je Beširovićeva.

 

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, s obzirom na to da situacija u vezi sa širenjem koronavirusa uzima maha i u BiH, kao i polazeći od činjenice da su radnici i radnice u prodavnicama, posebno onim prehrambenih proizvoda, jedni od najizloženijih i u stalnom kontaktu s velikim brojem ljudi, kao i da je odlukama Kriznog štaba FBiH obustavljen rad ugostiteljskih objekata i uslužnih firmi širom FBiH, od predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH pri ESV traži:

 

– Hitno formiranje Kriznog štaba sastavljenog od predstavnika sindikata i poslodavaca koji će na dnevnoj bazi pratiti stanje na tržištu rada i predlagati mjere Vladi FBiH.

 

– Poslodavce u privatnom sektoru bez obzira na sektor osloboditi poreza i doprinosa pod preduslovom da se svakom radniku mora isplatiti puna plata, kao i naknade plate (topli obrok). Ova mjera može biti vremenski ograničena na jedan mjesec, a po potrebi i duže.

 

– Hitno povećati plate radnicima koji moraju raditi za najmanje 10 odsto. Ovo može biti jednokratni iznos u vidu stimulacije.

 

– Sredstva za provođenje ovih mjera trebaju se osigurati hitnim rebalansom budžeta.

 

– Hitno putem medija ili interno na nivou kompanija, radnicima se moraju obratiti odgovorne osobe u kompanijama ili na nivou Udruženja poslodavaca kako bi se uputile jasne poruke ohrabrenja svima onima koji rade, ali i onima koji ne mogu raditi.

 

– Epidemiološke i zdravstvene mjere za zaštitu radnika i radnica koji moraju raditi, podići na najviši nivo.

 

– Radnici u uslužnom sektoru su preplašeni i u panici. Mnogi rade bez bilo kakvih mjera zaštite, a informacije dobijaju iz medija umjesto od svojih poslodavaca. Dok su jedni prinuđeni da rade kako bi se obezbijedio nastavak života građana u FBiH, drugima je ova mogućnost uskraćena iz bezbjednosnih razloga i u cilju suzbijanja zaraze. I jedni i drugi su heroji i zahtijevaju i trebaju podršku i pomoć. U ime članova STBIH, ali i svih radnika, očekujemo da naša delegacija pri ESV predloži i istraje u ovim mjerama – navedeno je u zahtjevu upućenom Savezu samostalnih sindikata BiH, piše Klix.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *