Šeranić: Za izazivanje opasnosti širenja bolesti kazne i do dvije godine zatvora

Društvo

Sva lica koja se neodgovorno budu ponašala i dovodila u opasnost zdravlje šire zajednice biće rigorozno kažnjavani u skladu s Krivičnim zakonikom RS, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

On je istakao da je na sjednici donesena odluka koja će jasno omogućiti pozicioniranje lica koja izdaju prekršajne i krivične naloge, a upozorio je da je po zakonu za izazivanje opasnosti širenja zaraznih bolesti predviđena zatvorska kazna do dvije godine.

 

“Ništa nećemo prepustiti slučaju, jer drugačije nećemo moći natjerati ljude koji se neodgovorno ponašaju da se ponašaju odgovorno”, rekao je Šeranić.

 

Naglasio je da je Komunalna policija dobila naređenje da se stave na raspolaganje kako bi se kontrolisala lica koja su u samoizolaciji, te je napomenuo da je do sada 7.135 lica koja su u zdravstvenom nadzoru.

 

Ponovio je ranije informacije da je trenutno 29 lica pozitivno na zarazu, od kojih je 23 u Banjaluci, te da nema novih slučaja zaraze. Takođe, potvrdio je da se najveći klaster pred gašenjem, te je naglasio da je 239 lica izašlo iz zdravstvenog nadzora.

 

Na Univerzitetskom kliničkom centru RS, kako je rekao, trenutno se liječi 13 osoba, a deset lica se nalazi u izolaciji dok čeka nalaze kako bi se po potrebi uputili na dalje mjere.

 

Iz bolnice je, kako je naglasio, izašlo 55 lica, a naglasio je i da je dobra vijest što ukupno među oboljelim nema lica starijih od 65 godina, koji pripadaju najrizičnijim grupama.

 

Apelovao je da građani posebno obrate pažnju na stariju populaciju, a pozvao je i volontere da se prijave kako bi se pomoglo starijim licima kojima je potrebna pomoć.

 

Što se tiče ministra Zlatana Klokića, za kojeg je potvrđeno da je zaražen, Šeranić je rekao da su on i kolege u Vladi koje su bile u kontaktu s Klokićem testirani, te da su njihovi nalazi negativni. Istakao je da se u tom slučaju radilo o kontaktu niskog rizika.

 

Zahvalio je zdravstvenim radnicima i volonterima na naporima koje pružaju da se širenje zaraze uspori, a zahvalnost je uputio i građanima koji se odgovorno ponašaju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *