Upitan posao za više od 6.000 radnika u ugostiteljstvu

Društvo

Udruženje radnika u ugostiteljstvu i turizmu zajedno sa vlasnicima ugostiteljskih objekta iz cijele Srpske, zatražiće od Grada Banjaluka i Vlade RS, da ugostitelji budu oslobođeni brojnih poreza u periodu vanredne situacije, kako bi se sačuvala radna mjesta u ovom sektoru.

 

Kako navode, samo u Banjaluci u ugostiteljstvu ima više od 6.000 radnika čija su radna mjesta upitna, zbog zabrane rada u periodu pandemije virusa korona.

 

Najlakše je reći: “Nemojte otpuštati radnike”, poručuju ugostitelji, ali kako to izvesti u realnom sektoru, koji sam sebe finansira, za razliku od budžetskih korisnika.

 

Ugostitelji zato traže pomoć države i lokalnih zajednica, a prije svega Banjaluke, na čije se mjere ugledaju i ostale opštine u Srpskoj.

 

Oni traže da budu oslobođeni uplate doprinosa za period zabrane rada, plaćanja fiksnih i režijskih troškova, prvog dijela komunalne takse za 2020. godinu, da se ukine taksa za ljetnu baštu, kao i kirija za sve koji je plaćaju za vrijeme zabrane rada.

 

– Vlasnici bi tako zadržali dosta radnih mjesta. Nije nikome u cilju da bude otpuštanja, ali pogođen je cijeli sektor, i pitanje je hoće li se sve ove zabrane produžiti i u aprilu. Kako da se oporavimo, kada nema prihoda – navode ugostitelji, a sastavili su i čitav niz prijedloga kako pomoći ovom sektoru nakon prestanka vanrednih mjera, između ostalog osnivanjem Fonda za sanaciju, te kreditnim linijama za likvidnost preduzeća.

 

Kolika je ozbiljnost situacije, pojašnjava i predsednik udruženja radnika u ugostiteljstvu Željko Tatić, navodeći da imaju slučaj bračnog para, koji rade kao konobar i kuvar za dnevnicu, ali sada ne znaju kako prehraniti devetočlanu familiju jer posla nema. I Tatić se nada da će se nadležni u Gradskoj upravi Banjaluka i resornom ministarstvu odazvati pozivu za sastanak kako bi zajedno pokušali riješiti novonastali problem i kako radnici ne bi završili na ulici.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *