Dodik: Zabraniti okupljanja više od tri osobe

Društvo

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da postoji opcija zabranjivanja okupljanja više od dvoje, troje ljudi.

 

“Mislim da ćemo danas ići na to da se zabrani okupljanje više od dva, tri čovjeka. To ne podrazumjeva porodice u kućama u kojima ima petoro, šestoro ljudi, pa i više”, rekao je Dodik na pres konferenciji nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

 

Što se tiče osoba stariji od 65 godina, Dodik je rekao da će im biti omogućeno da mogu izaći u određeno vrijeme.

 

“Omogućićemo penzionerima da mogu izaći, recimo dva dana u sedmici, kako bi mogli da obave ono što moraju”, rekao je Dodik i naglasio da Republika Srpska radi sve što je potrebno da izbjegne italijanski scenario.

 

Dodao je da nadležni čine sve da se izbjegne “italijanski scenario” te podsjetio na sve do sada preduzete mjere za spečavanje širenja virusa u RS.

 

“Ljudi šire virus i neophodno je što manje kontakata, a više boravka u kući pomaže više nego ko zna koliko nabavljenih respiratora”, rekao je Dodik i naveo da se mora voditi računa o ranjivim kategorijama, starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

 

On je pohvalio vlasti u Bijeljini zbog načina na kojim upravljaju situacijom što se tiče virusa korona.

 

“Moram da pohvalim Štab u Bijeljini i kažem da gradonačelnik ima staloženu ekipu. Ovo je ozbiljna priča, nema mjesta za paniku, ali ima za zabrinutost”, rekao je Dodik.

 

Rekao je da očekuje da se nastavi normalna snabdjevenost namirnicama i medicinskim sredstvima za građane Semberije, ali i cijele RS.

 

Bijeljinskoj bolnici još dva respiratora

 

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik istakao je da će dio pomoći koja bude dolazila u Republiku Srpsku biti dostavljan i bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini i najavio da će biti obezbijeđena još dva respiratora za ovu zdravstvenu ustanovu.

 

Dodik je rekao da ovih dana očekuje da Republika Srpska dobije 25.000 doza za testiranje na virus korona, a potom još 100.000, te da će određeni broj testova biti dostavljen i bijeljinskoj bolnici.

 

Dodik je na sastanaku sa vršiocem dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Milicom Lovrić naglasio da je došao da ohrabri ljekare i sve zdravstvene radnike u bijeljinskoj bolnici, te da im pruži podršku u njihovom važnom poslu u ovoj teškoj situaciji izazvanoj epidemijom virusa korona.

 

Lovrićeva je naglasila da je potrebno unaprijediti proces testiranja na virus korona i da Bolnica raspolaže sa 10 respiratora, a da im je potrebno još devet.

 

Ona je naglasila da ova zdravstvena ustanova za sada nema problema i da uredno funkcioniše i ispunjava sve zadatke.

 

U Bijeljini su do sada registrovana tri lica zaražena virusom korona.

 

U Bolnicu “Sveti vračevi” je proteklog vikenda od Vlade Republike Srpske stigao respirator, tako da ih ova zdravstvena ustanova sada ima 10, a najavljene su i donacije novih respiratora od društveno odgovornih kompanija i lokalne vlasti.

 

Bolnica ima obezbijeđen karantin sa 30 kreveta, u pripremi je dodatni sa 50 mjesta i izdvojenom intenzivnom njegom sa 14 kreveta, kao i odvojena operaciona sala za hitne intervencije i porođaje potencijalno zaraženih virusom korona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *