Određeni prelazi za kamione koji samo prolaze kroz Hrvatsku

Društvo

Zbog vanredne situacije uzrokovane epidemijom korona virusa svi kamioni koji samo vrše tranzit robe kroz Republiku Hrvatsku u obavezi su da prelaze na graničnim prelazima Gradiška i Šamac na sjeveru, te Bijača na jugu BiH – saopšteno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

U saopštenju se ističe da su se zbog trenutne, veoma komplikovane procedure sa vozačima kamiona koje provodi Granična policija Hrvatske, stvorile velike kolone kamiona, posebno na prelazima Gradiška i Šamac, te zastoj prometa teretnih motornih vozila.

 

Zbog toga apeluju na sve prevoznike koji izlaze iz BiH sa praznim kamionima, te idu na utovar u Hrvatsku ili prevoze robu čije je krajnje odredište Republika Hrvatska, a koja ne podliježe nadzoru nadležnih inspekcija, da koriste granične prelaze Gradina, Brod i Izačić. Na ovakav način će se, kako navode u UIO BiH, osigurati smanjenje kolona kamiona na prelazima Gradiška i Šamac.

 

– Takođe, pozivamo uvoznike i špediterske kuće da, u slučajevima gdje to moguće, uvozne pošiljke upućuju tranzitnim prijavama u carinske ispostave u unutrašnjosti zemlje, kako bi se rasteretio rad carisnkih ispostava Gradiška i Šamac, koje su trenutno izuzetno opterećene – dodaje se u saopštenju.

 

Kako bi se izašlo u susret privrednoj zajednici u BiH na način da se provođenje carinskih postupaka dodatno ubrza, UIO BiH je otvorila mogućnost da špediterske kuće u ispostavama Gradiška i Šamac podnose carinske prijave na server Uprave u toku 24 sata.

 

Registrovanjem što većeg broja carinskih deklaracija tokom 24 sata (posebno za one pošiljke koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru), carinska služba će moći obrađivati iste od ranih jutarnjih sati.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *