Banjalučka tržnica traži da se otvori pijaca u Lazarevu

Društvo

Banjalučka tržnica poslala je dopis Gradu Banjaluka i Vladi RS da izmijene odluku o zatvaranju „Gradske tržnice“ i „Nove pijace“ jer je odluka o njihovom zatvaranju u suprotnosti sa odobrenjem za rad ostalih objekata trgovinske djelatnosti prehrambenih proizvoda na području Banjaluke.

 

„Nova pijaca u Lazarevu, vršila je veleprodaju voća i povrća, a snabdijevala je istim zdravstvene ustanove Banjaluke (Poliklinika, Miroslav Zotović i dr.), kao i većinu marketa koje vrše prodaju prehrambenih proizvoda, i većinu proizvodnjih preduzeća, a time i većinu građana Banjaluke. Sudeći po tome, njenim zatvaranjem, 17. marta, Banjalučani su u potencijalnoj prilici da se dovedu u situaciju da ostanu bez svježeg voća i povrća, čija se upotreba, za vrijeme epidemije, preporučuje,“ izjavila je Slobodanka Gaćanović, komercijalni direktor Tržnice.

 

Osim toga, dodaje da je Nova pijaca snabdijevala i sve lokalne zajednice regije Banjaluka: Laktaši, Čelinac, Mrkonjić Grad i druge.

 

“Veleprodaja voća i povrća vrši se na otvorenom prostoru, iz namijenski urađenih montažnih objekata, koji zadovoljavaju sve sanitarno-higijenske uslove, a prodaja se vrši „na veliko“ u prisustvu manjeg broja kupaca, jer se ne radi o pojedinačnoj kupovini (maloprodaji) za domaćinstva. Daleko je manja mogućnost zaraze nego u zatvorenim prostorima, a tu je i socijalna distanca, koju kontroliše naša redarska služba“, naveli su iz Tržnice.

 

Iz Tržnice navode da su sve zakupce štandova oslobodili plaćanja za period koji neće raditi.

 

“Bilo je zakupaca koji su se odmah javili da otkažu zakup, kada su čuli da se prestaje sa radom. Međutim, odgovorili smo ih od toga, te ih oslobodili plaćanja dok traje ovakva situacija. Smatramo da treba biti solidaran i razuman, pogotovo sada kada se svi nalazimo u nepogodnim situacijama”, rekla je Gaćanovićeva.

 

Gradska tržnica zatvorena je 22. marta, kada su zatvoreni i poslovni objeki koji posluju unutar nje. Međutim, uz naknadno odobrenje, dozvoljen je rad Marketu prehrane Slavija i Gradskoj poljoprivrednoj apoteci i apoteci, dok se još uvijek čeka na odobrenje dozvole za rad samostalnim radnjama za promet mesa i ribe.

 

„Prodaja u navedenim poslovnim prostorima nije povezana sa „tržničkom djelatnosti“, a poslovni prostori ispunjavaju sve sanitarno-higijenske uslove. Rad istih i „socijalnu distancu“ obezbijedila bi dodatno još i naša čuvarska služba, čime bi omogućili i bolje uslove za rad u odnosu na ostale prodajne objekte iste namjene u Banjaluci.“

 

Iz Tržnice obavještavaju da građani u narednom periodu, kao i do sada, mogu računati na dostavu potrebnih namirnica iz marketa prehrane Slavija i Gradske poljoprivredne apoteke, na teritoriji Banjaluke.

 

Najniža vrijednost kupljene robe, koja se dostavlja kupcu na adresu iznosi 100KM, a cijene su iste kao da ste robu kupili lično u prodavnici.

 

Kontakt telefoni:

Market prehrane Slavija: 051/222-496
Gradska poljoprivredna apoteka: 051/222-491

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *