Najveći interes za medicinu i elektrotehničku školu

Društvo

Najviše učenika devetih razreda u Republici Srpskoj po završetku osnovne škole voljelo bi da se upiše u elektrotehničku i medicinsku školu, dok interesovanje za gimnaziju, za razliku od ranijih godina, u pojedinim mjestima opada.

Pokazali su to rezultati ankete koja je rađena među malim maturantima, a na osnovu kojih je kreiran nacrt plana upisa u srednje škole za 2017/2018. školsku godinu.

Rezultati ankete pokazuju, međutim, da će biti teško pomiriti želje učenika i zahtjeve poslodavaca, jer mladi ne žele u pekare, mesare, obućare, ma koliko poslodavci za njima vapili. Mnogo privlačnija su im informacione tehnologije i “bijeli mantili”, kao podloga za studiranje.

Svršeni osnovci iz Doboja najveće interesovanje su pokazali za medicinu, a zatim za elektrotehniku i saobraćaj.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije Spasoje Vasiljevića, želje budućih osnovaca kada je riječ o ekonomiji i građevini su podjednake.

– Zanimljivo je da je interesovanje za gimnaziju ove godine opalo u odnosu na ranije godine. Mislim da je razlog drugačiji odnos prema fakultetima nego što je bi­o ranije. Učenike sada više privlače tehničke škole – rekao je Vasiljević.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj kaže da su ove godine za svršene osnovce veoma atraktivna moderna zanimanja elektrotehničke škole, poput informacionih tehnologija.

– Vlada interesovanje i za zdravstvo, ali ni blizu kao što je to bilo lani. Bilo je i učenika koji su se izjasnili da bi voljeli da se upišu na ekonomiju, pravo i u trgovinu, kao i gimnaziju, ali mnogo manje nego ranije – rekla je Soviljova.

Kada su u pitanju zanati, mali maturanti na području prijedorske regije najviše bi željeli da se upišu u školu za varioce, automehaničare i mehaničare.

Zamjenik predsjednika Aktiva osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović kaže da je na području Krajine najveće interesovanje malih maturanata za gimnaziju, zatim medicinsku i ekonomsku, pa elektrotehničku školu.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije Žarko Kovačević kaže da se želje malih maturanata razlikuju od opštine do opštine.

– U Sokocu interesovanje postoji samo za gimnaziju, šumarstvo i obradu drveta, dok je u Rogatici najviše zastupljena ekonomska struka. U Palama devetaci su se izjasnili da bi najviše željeli da se upišu na tehničke smjerove, kao što su mašinstvo i elektrotehnika i kulinarstvo od zanata. To su samo neke od želja đaka – rekao je Kovačević.

Na području Bijeljine najveće interesovanje učenika vlada za medicinsku i ekonomsku školu, a ne manjka ni onih koji žele da se upišu u poljoprivrednu školu i gimnaziju. Učenicima je privlačno i zanimanje frizera.

Mali maturant iz Banjaluke Ivan Blagojević od malih nogu je maštao da bude automehaničar, zbog čega će se u tu školu najvjerovatnije i upisati.

– Volim automobile i moja želja je oduvijek bila da budem automehaničar. Međutim, moji roditelji se baš i ne slažu s tom idejom, jer smatraju da je to “prljav” posao i žele da se upišem u bilo koju drugu školu. Ipak odlučili su da popuste i da se školujem za ono što volim – ispričao je Blagojević.

Poslodavci

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da mnogi učenici griješe pri izboru škole, jer zaboravljaju da osim medicine i ekonomije ima i drugih dobrih zanimanja.

– Malo ko od njih ima u vidu da obućarska struka danas obezbjeđuje siguran posao i bolju budućnost. Takođe, u današnje vrijeme dobar izbor je i metalska industrija, kao i tehničar CNC tehnologije i druga slična zanimanja, koja su zapostavljena – rekao je Trivić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *