Trivić traži da u Fondu solidarnosti bude i član opozicije

Društvo

U nedavnom tekstu napisala sam 10 mjera koje Republika Srpska može hitno provesti da bi se ublažile negativne posljedice virusa korona na privredu Srpske. Drago mi je da je neke od mjera Vlada Republike Srpske usvojila.

 

Rekla je ovo narodna poslanica PDP i profesorka na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, Jelena Trivić, misleći konkretno na odricanje od naknada za upravne i nadzorne odbore.

 

Ona podsjeća da je zaključkom od 26. marta 2020. godine, Vlada odlučila da formira Fond solidarnosti, sličan onom nakon poplava, gdje od zaposlenih u javnom sektoru traži da oni preko 1.000 maraka plate uplaćuju u Fond 10 odsto svojih primanja, a oni sa platom ispod 1.000 maraka pet odsto primanja.

 

– Vlada računa na solidarnost među građanima, a uplate su na potpuno dobrovoljnoj osnovi, gdje svaki zaposleni treba da potpiše izjavu da li pristaje da mu se od plate odbija ovaj iznos – ističe Trivić, te dodaje da su građani u nedoumici.

 

– Zaposleni, a sa mnogima sam u kontaktu, su u nedoumici da li da svoja sredstva ostave Vladi na upravljanje zbog iskustava koja imamo sa Fondom solidarnosti nakon poplava gdje znamo da niti jedan izvještaj o trošenju ovog Fonda nije došao u Narodnu skupštinu niti se raspravljalo o stotinama miliona utrošenog novca koji se slio u taj fond –tvrdi Trivić.

 

Zbog toga, Trivić predlaže predstavnicima Vlada da u Fond solidarnosti imenuje jednog ili nekoliko predstavnika opozicije, te jednog zaposlenika Fiskalnog savjeta, kako bi, tvrdi ona, Fond dobio na kredibilitetu, te kako bi veći broj građana vjerovao da će novac biti namjenski potrošen.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *