Počela izgradnja graničnog prelaza kod “Bratoljuba”

Društvo

Nakon dovoženja mehanizacije, uređenja radilišta i priprema za početak radova obavljenih u prethodnih deset dana, firma “Enikon –gradnja” uvedena je u posao i od danas teče rok od 350 dana da izgradnju graničnog prelaza kod novoizgrađenog mosta “Bratoljub” na Drini između Bratunca u Republici Srpskoj i Ljubovije u Srbiji.

 

Vrijednost ovog projekta je oko 14,5 miliona maraka. Granični prelaz i carinski terminal grade se na bratunačkoj strani, a biće zajednički za obje zemlje. Izgradnju finansiraju zajedničke institucije BiH.

 

“Ovo je projekat od istorijskog značaja za Bratunac i susjedne opštine u Srpskoj, kao i LJuboviju i susjedne opštine u Srbiji. Most `Bratoljub` biće jedna od najvažnijih komunikacija jer se radi o međunarodnom graničnom prelazu prve kategorije“, rekao je načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović.

 

On je sa direktorom firme “Enikon-gradnja” Miroslavom Lazarevićem ozvaničio početak radova na izgradnji graničnog prelaza.

 

Opština Bratunac planira izgradnju bescarinske zone, za koju je urađena projektna dokumentacija i u postupku je kupovina zemljišta.

 

“Nadamo se da će se to kompletirati i da će doprinijeti razvoju ne samo Bratunca, nego cijele regije. Investitori su zainteresovani za izgradnju privrednih objekata na području naše opštine”, rekao je Mlađenović.

 

On je istakao da će bescarinska zona u Bratuncu biti prva te vrste u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH postoje četiri.

 

“Nedavno smo posjetili Pirot u Srbiji, gdje se nalazi najbolja bescarinska zona u Evropi. Prošle godine imala je promet oko milijardu evra”, naveo je Mlađenović i dodao da je u planu bratimljenje sa tom opštinom, čije rukovodstvo želi da pomogne Bratuncu da realizuje ideju bescarinske zone na svom području.

 

Direktor firme “Enikon-gradnja” Mirosla Lazarević najavio je da će radovi na izgradnji graničnog prelaza biti završeni do proljeća naredne godine.

 

“Čitav kompleks se nalazi na površini 30.000 metara kvadratnih i imaće objekte za smještaj carinskih i policijskih službi BiH i Srbije, inspekcijske organe i sve ostale propratne sadržaje“, rekao je Lazarević.

 

Prema njegovim riječima trenutno se obavljaju zemljani radovi i nasipanje platoa, nakon čega će početi građevinski radovi.

 

Izgradnja “Bratoljuba” počela je u oktobru 2015. a završena u maju 2017. godine.

 

Most je dug 227 metara, a njegovu izgradnju koja je koštala 13 miliona evra finansirala je Srbija.

 

Republika Srpska je finansirala izgradnju pristupnog puta do graničnog prelaza sa lijeve strane Drine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *