Nema gužve na granici uoči katoličkog Uskrsa

Društvo

Uoči katoličkog Uskrsa na graničnim prelazima na ulasku u BiH slika kakva se ranijih godina nije mogla ni zamisliti: nema gužve, a kako javlja dopisnik Srpskainfo sa terena, mirno je čak i na najfrekventnijem graničnom prelazu u BiH, onom u Gradiški.

 

Da je situacija pod kontrolom, potvrdio je i ministar zdravlja RS Alen Šeranić, koji je saopštio da je na svim graničnim prelazima na području Republike Srpske u karantinima ukupno 32 ljudi.

 

– To znači da uoči Uskrsa imamo mnogo manje prelazaka granice nego ranijih godina. Ja se nadam da će većina naših građana ostati i u prazničnim danima ostati u mjestima u kojima žive, jer je to najbolje i po njih i po njihov porodice – poručio je Šeranić.

 

Ranije su nadležni upozorili da ni tokom praznika virus ne miruje i da treba izbjegavati okupljanja, čak i kad je u pitanju šira porodica.

 

Gužve u pojedinim marketima u Banjaluci i okolnim mjestima, koje su juče, na katolički Veliki petak bile veće nego što je uobičajeno, ipak izazivaju sumnju da su se neki građani, koji žive u inostranstvu, “provukli” na granici i izbjegli karantin ili kućnu izloaciju.

 

Da je to vjerovatno tačno, svjedoči i upozorenje Tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske, koji je juče obavijestio je javnost da građnima Republike Srpske, koji su u BiH ulazili na graničnim prelazima na području Federacije BiH federalni inspektori nisu izdavali rješenja o stavljanju u kućnu izolaciju.

 

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove priznali su da je u pitanju propust i kršenje dogovora između organa dva entiteta, te saopštili da je ponovo uspostavljena uobičajena procedura na svim Graničnim prelazima, te da će oni koji budu ulazili u BiH 14 dana provesti u karantinu.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *