Strožije mjere u Banjaluci tokom praznika

Društvo

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da Gradski štab za vanredne situacije i dalje ima stav da sa republičkog nivoa za predstojeće praznike budu uvedene restriktivnije mjere kada je riječ o kretanju stanovništva, u vezi sa pojavom virusa korona.

 

“To je bitno jer tradicionalna okupljanja građana u ovim praznicima, od Vaksrsa do Đurđevdana, mogu srušiti sve što je urađeno u proteklih šest sedmica”, rekao je Radojičić u Banjaluci.

 

Radojičić je upozorio da jedan oboljeli od virusa korona ili neodgovoran čovjek na skupu od pedesetak ljudi može dovesti do toga da za dvije sedmice bude veći broj zaraženih nego u prethodnih šest sedmica.

 

On je podsjetio da je Štab već produžio restriktivne mjere kada je riječ o Banjaluci i da se očekuju republičke mjere koje će važiti za sve lokalne zajednice.

 

“To se odnosi i na kretanje između lokalnih zajednica, ali i unutar njih”, rekao je Radojičić.

 

Kada je riječ o mjerama grada Banjaluka za smanjenje negativnog uticaja virusa na privredu, Radojičić je napomenuo da je prvi paket mjera donesen na prethodnoj sjednici gradskog parlamenta.

 

“Danas će biti objavljen javni poziv za razne subvencije, moratorijume, podsticaje, oproste, odgode i građani se za to od utorka mogu prijavljivati”, najavio je Radojičić.

 

Radojičić je naglasio da se radi na pripremi narednih mjera, kao i da zabrinjava veliki pad javnih prihoda.

 

“Mi od početka krize i zabrana pa do danas imamo pad prihoda između pet i sedam miliona KM u budžetu. Izvršavamo za sada sve obaveze, ali ako se ovo nastavi, polovinom maja ćemo već imati u budžetu manjak između 10 i 15 miliona KM”, ukazao je Radojičić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *