Počelo izmještanje migranata u kamp Lipa

Društvo

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK započeli su u ranim jutarnjim satima akciju izmještanja migranata s ulica Bihaća u novoformirani prihvatni centar na lokalitetu Lipa, udaljen dvadesetak kilometara od ovog grada.

 

Oko stotinjak migranata, koji su pronašli smještaj na stadionu Nogometnog kluba “Jedinstvo” u Bihaću, odvezeno je autobusima u pomenuti centar, gdje će ih dočekati medicinski timovi koji će obaviti njihov zdravstveni pregled prije smještanja u kamp.

 

Kako saznajemo, planirano je da akcija izmještanja migranata traje nekoliko dana kako bi se ispoštovale sve potrebne higijensko zdravstvene mjere.

 

Izgradnja pomenutog centra za migrante finansirana je sredstvima koje su osigurali Grad Bihać i Vlada USK, dok će se sve preostale aktivnosti oko održavanja kampa i brige o migrantima finansirati iz međunarodnih srdestava, a o samom kampu brinuće Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

 

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, izjavio je kako će se premještanjem migranata u novoizgrađeni centar rasteretiti urbano područje Bihaća, te omogućiti efikasnija bezbjedonosna i zdravstvena kontrola migranata.

 

Prema policijskim procjenama, na području Bihaća trenutno boravi oko 1.500 migranata bez riješenog pitanja smještaja.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *