Prvi slučajevi zaraze koronom u domovima za stare

Društvo

Domovi za starije osobe u Srpskoj dugo su odolijevali epidemiji korona virusa, a sve su prilike da i dalje odolijevaju, s tim što su otkriveni prvi slučajevi pozitivnih, koji su ranije bili skriveni i “tinjali” kao potencijalno žarište zaraze.

 

Tako bi se običnim jezikom moglo prepričati stanje u domovima za stare u Srpskoj, gdje je počelo sistematsko testiranje njegovatelja, medicinara i korisnika, pa je do sada otkriveno ukupno petoro zaraženih.

 

Republika Srspka je i dalje u regionu, pa i na evrpskom nivou, primjer stabilnog stanja u domovima za starije osobe, kada je u pitanju kontrola širenja korona virusa.

 

Situacija pod kontrolom, ali sanje je ipak najozbiljnije u jednom privatnom domu za stare na području Kneževa, gdje je do sada otkriveno troje zaražeih.

 

Kako je potvrdio ministar zdravlja RS Alen Šeranić, u ovom domu, u kojem je ranije otkriveno da je jedna zaposlena osoba pozitivna na korona virus, u posljednja 24 sata je potvrđeno prisustvo virusa kod dvoje korisnika.

 

-I u jednom privatnom domu za starije osobe u Banjaluci potvrđeno je prisustvo virusa kod jedne zaposlene osobe, njegovatelja. U obje ove ustanove budno pratimo situaciju, a preduzete su sve mjere na sprečavanju širenja zaraze. Te mjere podrazumijevaju između ostalog, i dalje testiranje zaposlenih i korisnika. U domu u Kneževu smo uzeli uzorke od ukupno 21 osobe, potvrdilo se da su ukupno tri pozitivne na korona virus – pojasnio je ministar Šeranić.

 

Podsjećamo, kako je ranije potvrđeno, virus je prisutan i u Domu penzionera u Banjaluci, ali dosadašnja testiranja pokazuju da su korisnici ove ustanove bezbjedni. Testiranjem je prije nekoliko dana potvrđeno da je korona virusom zaraženo dvoje njegovatelja.

 

-Imali smo od ranije spreman plan B i on je sada pokrenut. Učinili smo sve da zaštitimo naše korisnike i spriječimo širenje virusa – rekla je za Srpskainfo direktorka Doma penzionera Banjaluka, Gordana Lihović.

 

Ministar Šeranić je jutros na konferenciji za štampu rekao da se sada svi pitaju “da li je virus ušao u domove za stare u Republici Srpskoj”.

 

-Ja bih na to pitanje odgovorio ovako. Mi akivno tražimo virus, nismo čekali da se on nama prvi javi. Dakle, djelujemo preventivno, čineći sve da ne dođe do eskalacije epidemije, tamo gdje je rizik najveći, a pri tom mislim prije svega na zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite, prvenstveno domove za starije ljude – rekao je Šeranić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *