Uredba ne uvodi obavezu plaćanja posebnog doprinosa

Društvo

Postoji mogućnost finansiranja rada Fonda solidarnosti za obnovu RS kroz plaćanje posebnog doprinosa, ali Vlada Republike Srpske trenutno ne namjerava propisivati takvu obavezu, saopštilo je danas Ministarstvo finansija RS.

 

Kako ističu u saopštenju, sama Uredba sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu RS ne uvodi obavezu plaćanja posebnog doprinosa za solidarnost od strane pravnih i fizičkih lica, već navodi poseban doprinos kao jednu od mogućnosti izvora finansiranja rada ovog Fonda.

 

– Uredba sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske u članu 7. Stav (2) jasno propisuje da se sredstva za finansiranje rada Fonda solidarnosti iz stava (1) ovog člana, među kojima je i poseban doprinos za solidarnost, obezbjeđuju u skladu sa posebnim propisima – saopšteno je iz ovog ministarstva, a povodom objava u pojedinim medijima u vezi sa načinom punjenja Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

 

Obaveza plaćanja posebnog doprinosa za solidarnost, dodaju, može postojati samo i isključivo po osnovu zakona, kao što je i bio slučaj sa plaćanjem doprinosa za solidarnost u 2014. i 2015. godini propisanih Zakonom o posebnom doprinosu za solidarnost, a koji je prestao da važi 31. decembra 2015. godine. Cilj je tada bio saniranje posljedica poplava u Republici Srpskoj u maju mjesecu 2014. godine, kažu u Ministarstvu.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *