Špediteri traže iste uslove u Bijeljini kao u Gradiški

Društvo

Špediteri na graničnom prelazu Rača obustavili su danas rad od 7.00 do 15.00 časova u znak protesta zbog odluke Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o preseljenju carinskog terminala Bijeljina sa ove lokacije na kojoj se godišnje prikuplja četiri miliona KM.

 

Protest je podržalo i Udruženje prevoznika Republike Srpske, koje ima 1.200 članova, a osnovni zahtjev prema UIO je da se, ako je preseljenje neminovno, na Rači obezbijedi ista procedura rada koja se primjenjuje na graničnom prelazu Gradiška.

 

Predsjednik republičkog Udruženja prevoznika Nikola Grbić rekao je novinarima da je prošle godine na Rači urađeno 85.000 carinskih deklaracija, na osnovu čega je Uprava za indirektno oporezivanje prikupila između 3,5 i četiri miliona KM, a nije uložila ništa.

 

– Ovo je drugi pokušaj premiještanja carinskog terminala i onaj ko je to odlučio mora obezbijediti da to ne plate uvoznici i prevoznici kroz dupliranje troškova, nego da se dobiju bolji uslovi i procedura, kao što je sada na graničnom prelazu u Gradišci – naveo je Grbić.

 

On kaže da bi Upravni odbor UIO danas trebalo da donese konačnu odluku o premiještanju carinskog terminala i očekuje pojednostavljenu proceduru i u Bijeljini.

 

O preseljenju Carinske ispostave Bijeljina špeditere je 21. aprila usmeno obavijestio šef ove ispostave, bez zvaničnog akta UIO BiH, navodeći da će se preseljenje izvršiti u veoma kratkom vremenskom roku, od tri do pet dana.

 

Špediteri preko svog zastupnika, advokata Sanje Gavrić, zahtijevaju hitan sastanak sa rukovodstvom UIO BiH, radi regulisanja spornih pitanja i postizanja sporazuma u vezi sa najavljenim preseljenjem Carinske ispostave Bijeljina na novi terminal.

 

Sporno im je ovo preseljenja u uslovima vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona, a nezadovoljni su i što nisu ni informisani o odlukama koje određuju njihov život i rad, traže pisanu odluku UIO BiH o najavljenom preseljenju i planiranom načinu organizacije rada.

 

Gavrićeva je rekla novinarima da su zahtjevi 25 špediterskih kuća sa sjedištem u Bijeljini, koje zastupa, pojednostavljena procedura, obezbjeđivanje fitosanitarne i veterinarske inspekcije i na novoj lokaciji carinskog terminala, plaćanje jedinstvene naknade za korištenje carinskog terminala na Rači u carinskoj ispostavi Bijeljina, bez udvostručenja troškova, kao i regulisanje zakupa prostora između UIO BiH i špeditera na graničnom prelazu Rača.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *