Odgođen dolazak ruskog medicinskog tima u mostarsku bolnicu

Društvo

Odgođen je do daljeg dolazak medicinskog tima iz Rusije koji je trebao da dezinfekcije prostorije Univerzitetske kliničke bolnice Mostar, rekla je portparol ove zdravstvene ustanove Adrijana Pandža.

 

“Dolazak je odgođen do daljeg zbog proceduralnih problema. Mi smo na osnovu pozitivnih iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, gdje je ruski medicinski tim uradio dezinfekciju prije desetak dana, zatražili da isto bude učinjeno i u Mostaru”, navele je Pandža.

 

Ona je dodala da je zahtjev upućen posredstvom kabineta predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića.

 

Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara notom se obratila Ambasada Ruske Federacije u BiH kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za “24 člana medicinskog tima i pet specijalizovanih vojnih BAH vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju”.

 

Prema dokumentu koji je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila ministru odbrane Sifetu Podžiću, ulazak ruskog tima zahtijevao je Čović, koji je i lider HDZ-a, kako bi bila pružena pomoć Mostaru.

 

Turkovićeva je zahtjev Ambasade Rusije u BiH proslijedila Podžiću, koji je naveo da Ministarstvo odbrane nije nadležno da daje dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH.

 

Podžić je naveo ovom ministarstvu nije poznato da je eventualno Predsjedništvo BiH donijelo odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Rusije na teritoriju BiH, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažovani.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *